Obama leder tosifret over McCain

Drømmestart for Demokratene. Hillary får mye av æren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barack Obama gjør et kjempehopp på meningsmålingene og leder nå med 15 prosent over rivalen John McCain i presidentvalgkampen.


Det er amerikanske Newsweek som i natt offentliggjorde den hittil beste meningsmålingen sett med Demokratenes øyne. Mens 31 prosent av de spurte foretrekker republikanernes McCain, holder 51 prosent med Obama. Det er et kjempehopp i forhold til i mai, da Obama og McCain lå side om side med 46 prosent hver på meningsmålingene.

Hillary-effekt

At Obama ville få en opptur etter at Hillary Clinton trakk seg fra nominasjonsprosessen var forventet. Men at oppgangen er så stor overrasker analytikerne. Faktisk får Hillary Clinton en del av æren for spranget.

Etter at hun trakk seg har den tidligere førstedamen ikke bare gitt sin fulle støtte til Obama, men også lagt planer for å fortsette valgkampen sammen med ham. Og det har gitt ham en god samling Clinton-tilhengere.

Blant kvinner scorer Obama nå høyt med 54 prosent mot McCains 33 prosent. Mens 69 prosent av de som tidligere støttet Clinton nå slutter seg om Obama, har bare 18 prosent lekket til republikanerne og McCain. Det er en vesentlig endring fra meningsmålingene i mai, da så mange som 34 prosent foretrakk McCain fremfor Obama hvis Clinton forsvant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De kjempet så busta føk mot hverandre, og det måtte påvirke målingene. Nå som den perioden er over, er dette ett hopp som det har vært snakket om, sier opponionsmåler Larry Hugick til Newsweek.

Unge og uavhengige

Obama leder tosifret over McCain

Ikke uventet er det først og fremst de unge velgerne som mobiliseres av senatoren fra Illinois. Akkurat nå mobiliserer han 66 prosent av de mellom 18 og 39 år, mens McCain samler 27 prosent. Blant eldre velgere står de to kandidatene likt.

Også blant velgerne som ser på seg selv som uavhengige av partilingjene, leder Obama etter å ha ligget likt med McCain i mai. Nå sier 48 prosent av de uavhengige at de foretrekker Obama, mens 36 prosent ville stemt McCain hvis valget stod i dag.

Høyt og lavt

Selv om meningsmålingene ofte spriker mye i USA, regnes Newsweek sin som temmelig toneangivende fordi den kun omfatter registrerte velgere - altså de som allerede har signalisert at de vil stemme ved det kommende presidentvalget.

Panelet på 1010 respondenter gir en feilmargin på fire prosent. Selv med dette fastslår meningsmålingen en tosiffret ledelse for Obama på McCain.

De fleste andre meningsmålingene i USA den siste tiden viser en ledelse for Obama på mellom fire og fem prosent.

Straffes av Bush og partiet

John McCains labre oppslutning har en klar sammenheng med partiet og den sittende president George W. Bush sin historisk lave oppslutning. Bare 14 prosent av amerikanerne er fornøyd med kursen det sittende regimet har lagt for landet. Sist- og eneste gang oppslutningen har vært så lav var i juni 1992 da Bush senior styrte landet og like senere tapte presidentvalget mot Bill Clinton.

Obama leder tosifret over McCain

Og selv om McCain i økende grad forsøker å distansere seg fra Bush og hans fløy i det republikanske partiet, drar Obama utvilsomt større fordeler blant endringshungrige amerikanere med sim «stem for forandringer»-kampanje.

- Kan fort snu

Historien viser alikevel at det er alt for tidlig å forskuttere en seier. Det er håp for McCain og republikanerne.

- I mai 1988, da primærvalgene var over, ledet demokratenes Michael Dukakis med 54 prosent over George H.W. Bushs 38 prosent. Men Bush vant til slutt med god margin, sier Hugick til Newsweek.

Han mener en vesentlig forbedring i økonomien - eller videre fremgang i Irak, noe som er en av McCains hjertesaker, kan snu motgangen for republikanerne.

Obama kan på sin side glede seg over at han ligger langt bedre an enn sine forgjengere John Kerry og Al Gore. I Newsweeks julimåling i 2004 hadde Kerry bare en seks prosents ledelse på George W. Bush, mens junimålingen i 2000 viste dødt løp mellom Gore og Bush.

<B>VIKTIG NEDERLAG:</B> Da Hillary omsider la inn årene beredet hun trolig grunnen for et hopp på meningsmålingene for Obama.
<B>BEST UTGANGSPUNKT:</B> Barack Obama er på vei opp på de viktigste meningsmålingene - men det er lenge til november.