OLJEOFFER: En pelikan tilgriset av olje får hjelp på i Buras, Louisiana lørdag. Foto: AP/SCANPIX
OLJEOFFER: En pelikan tilgriset av olje får hjelp på i Buras, Louisiana lørdag. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Obama legger kraftig press på BP

Krever forsikringer på at de vil betale for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||USA skjerper tonen mot BP. Obama-administrasjonen krever at oljegiganten klargjør om selskapet vil betale kostnadene av oljeutslippet i Mexicogolfen.

Samtidig strevde BP lørdag kveld med å få på plass et rør i oljebrønnen, som lekker store mengder olje i Mexicogolfen. Røret skal føre oljen opp til et skip på overflaten.

Undervannsroboter blir brukt til å få røret på plass.

I tillegg til å sette sin lit til røret, forsøker BP å begrense skadene av utslippet ved å spraye kjemikalier inn i oljen. Kjemikaliene bryter opp oljen til små partikler som lettere lar seg bryte ned i vannet.

Krever avklaring

Mississippi er nå blitt den tredje delstaten som får tilgriset strendene sine av oljeutslippet.

BPs toppsjef Tony Hayward sier til BBC at han håper oljelekkasjen kan bli stanset i løpet av ti dager.

- I verste fall vil det gå lengre tid, og det er umulig å si hvor mye lenger, sier Hayward.

Men Det hvite hus vil nå forsikre seg om at BP holder løftet om ikke å begrense erstatningsutbetalingene til 75 millioner dollar, som er den lovbestemte beløpsbegrensningen, melder BBC.

Har lovet

Innenriksminister Ken Salazar og minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, påpeker i et brev til BP-sjef Tony Hayward at selskapet gjentatte ganger har lovet å betale alle kostnader av oljeutslippet.

- Folk har krav på en klar forståelse av BPs forpliktelse til å erstatte all skade som har skjedd eller kommer til å skje, heter det i brevet.

- Derfor ber vi om at BP øyeblikkelig kommer med en offentlig klargjøring, skriver Salazar og Napolitano videre.

Massivt press

Det britiske oljeselskapet er under massivt press, og også Barack Obama har kommet med krasse kommentarer mot BP. Fredag langet en synlig sint president ut mot oljeselskapene og det han omtalte som deres «latterlige spetakkel» under høringene i Kongressen denne uka.

Obama kritiserer særlig de tre selskapene BP, Halliburton og Transocean som alle er knyttet til oljeriggen Deepwater Horizon, som sank i slutten av april, for å prøve å gi hverandre skylden for ulykken.


(NTB)