Obama legger seg flat etter Daschle-skandalen

- Jeg rotet det til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): President Barack Obama tok det fulle ansvaret for rotet rundt Tom Daschle, som først ble varslet som hans helseminister, men som i går trakk seg etter at skatteskandalen hans ble for belastende.

- Jeg rotet det til. Ansvarets tidsalder handler ikke om aldri å gjøre feil, men å gjøre det godt igjen og sørge for at du aldri gjør feilene igjen. Det er hva vi akter å gjøre, sa en ydmyk Obama i et TV-intervju med NBC News seint i går kveld lokal tid.

Dette er svært sterk ordbruk fra en amerikansk president; vanligvis blir denne typen affærer omtalt i vendinger som «feil er blitt begått».

Skulle fronte reform
Presidenten satte stor lit til Daschle, som har tung fortid som senatsleder for demokratene og som Obama-rådgiver. 61-åringen skulle stå i spissen for Obamas storstilte helsereform - men måtte i stedet stå til rette for å ha unnlatt å betale 120 000 dollar (over 880 000 kroner) i skatt over en treårsperiode.

Selv om Daschle i januar betalte det utestående beløpet tilbake, med renter, gjensto en senatsgranskning før han eventuelt kunne tiltre. Belastningen ble til slutt for stor for den tidligere senatoren.

Den falne vordende helseministeren er på toppen av det hele den tredje av Obamas tiltenkte toppfolk som får trøbbel med å tiltre på grunn av skatterot:

FELT ETTER HUSHJELPROT: Nancy Killefer var tiltenkt den viktige rollen som Obama-regjeringens budsjettsjef - men måtte trekke seg etter at det kom fram at hun holdt tilbake arbeidsgiveravgift for hushjelpen sin i en periode på halvannet år. Foto: LAWRENCE JACKSON/AP/SCANPIX
FELT ETTER HUSHJELPROT: Nancy Killefer var tiltenkt den viktige rollen som Obama-regjeringens budsjettsjef - men måtte trekke seg etter at det kom fram at hun holdt tilbake arbeidsgiveravgift for hushjelpen sin i en periode på halvannet år. Foto: LAWRENCE JACKSON/AP/SCANPIX Vis mer

Nancy Killefer, som skulle bli regjeringens budsjettsjef og drivkraft Obamas kredit/debet-reform for staten, måtte også trekke seg i går på grunn av manglende innbetalt skatt for noen år tilbake; finansminister Tim Geithner har også blitt avslørt som skatteunndrager - men blir sittende, etter å ha blitt godkjent av Senatet.

Pinlig
Skatteskandalene bidrar til en særdeles trå start for Obama, som gikk til valg på kamp mot korrupsjon i politikken og uproposjonalt høye lederlønninger. I NBC-intervjuet uttrykte han irritasjon over at han ikke hadde sett disse problemene komme.

- Det gjorde meg sint og skuffet, og det er noe jeg må ta ansvaret for. Jeg utnevnte disse folkene, som jeg synes er fremragende mennesker, understreket den ferske presidenten.

Nå må Obama snarest vende oppmerksomheten bort fra skatteskandalene og mot den gigantiske redningsoperasjonen han har planlagt for å få amerikansk økonomi på fote igjen. Aksjonen vil beløpe seg på nærmere 900 milliarder dollar - eller over 6000 milliarder kroner.

REDDET SKINNET: Tim Geithner ble til slutt godkjent finansminister - men hadde alvorlige problemer på grunn av skatteunndragelse. Foto: WIN MCNAMEE/GETTY/AFP/SCANPIX
REDDET SKINNET: Tim Geithner ble til slutt godkjent finansminister - men hadde alvorlige problemer på grunn av skatteunndragelse. Foto: WIN MCNAMEE/GETTY/AFP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer