Obama-leiren går til angrep på «vampyren Mitt Romney»

Går til kraftige angrep i ny reklamevideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama har mange enorme oppgaver foran seg: Han må kjempe for helsereformen sin, få USAs økonomi opp på beina igjen og forsvare landets interesser i verdenssamfunnet.

Men like viktig for ham er det å bli gjenvalgt. Til høsten går amerikanerne til urnene for å velge seg en ny Commandor in Chief, og Obama ser ut til å merke presset.

Angrepene mot motkandidaten Mitt Romney blir hvassere og hvassere, og Obama-leiren tar i bruk alle virkemidler. De har satt opp en ny nettside som fylles til randen med kritiske videoer og saker som langer ut mot Romney.

- En vampyr Videoen som får mest oppmerksomhet, baserer seg på intervjuer med tidligere ansatte ved en stålfabrikk i Kansas City. Romneys tidligere firma forsøkte å redde fabrikken for flere år siden, men det endte med at flere mistet jobb og helseforsikring.

- Det var som en vampyr. De kom inn og sugde livet ut av oss. De gikk herfra med masse penger de tjente på fabrikken. Vi ser på Mitt Romney som en jobbødelegger, sier stålarbeideren Jack Cobb i reklamefilmen.

Dette har vært Obama-leirens trumfkort i kampanjen mot Romney. Presidentens krets gjør alt de kan for å framstille Romney som den onde kapitalisten som har tjent seg rik på andres lidelser.

Romney-leiren kontrer imidlertid kritikken med å hevde at han som forretningsmann pøste store summer inn i arbeidsmarkedet, og faktisk skapte jobber. De viser også til at det er blitt flere arbeidsledige i USA under Barack Obamas ledelse.

Fra den republikanske siden blir det ifølge CSMonitor sagt at Obama har gjort en tabbe ved å velge seg stålfabrikken som et eksempel i valgkampen.

- Folk skjønner at det ikke alltid går bra De mener kritikken vil slå tilbake på Obama selv, siden amerikanere flest forstår at man ikke alltid kan klare å redde et selskap som sliter.

- Dette er en mann som forstår hvordan økonomien fungerer, og jeg tror de fleste amerikanere forstår at det ikke er noe som heter garantert suksess, sier Ed Gillespie, en av valgkampstrategene på den republikanske siden.

Romneys selskap var hovedeier i stålfabrikken fra 1993 til den gikk konkurs i 2001. I denne perioden ble det amerikanske stålmarkedet overflommet av billig, importert stål.

Jevn valgkamp Det ser som vanlig ut til å bli en rimelig jevn valgkamp mellom Romney og Obama. Presidenten har ikke klart å opprettholde entusiasmen som førte ham hele veien til Det hvite hus i 2008 og kan bli den første presidenten siden George Bush senior som ikke klarer å vinne gjenvalg.

Gjennomsnittet av meningsmålingene viser så langt at Obama holder en knapp ledelse over Romney med 1,4 prosentpoeng, ifølge Real Clear Politics.

 TALER:  MItt Romney reiser land og strand rundt i kampen for å bli USAs neste president. Da må han overbevise folket om at han kan få økonomien i gang igjen. Foto: (AP Photo/Jae C. Hong)
TALER: MItt Romney reiser land og strand rundt i kampen for å bli USAs neste president. Da må han overbevise folket om at han kan få økonomien i gang igjen. Foto: (AP Photo/Jae C. Hong) Vis mer

Men den siste meningsmålingen fra CBS News og New York Times gir Romney en knapp ledelse. 46 prosent sier de vil stemme på Romney, mens 43 prosent har falt ned på Obama. Dette er innenfor feilmarginen på fire prosentpoeng.

Og den viktigste saken for velgerne? Det er selvsagt økonomien, ifølge 62 prosent av de spurte.

Fokuserer på økonomien Barack Obama har nylig åpnet for homofile ekteskap, men det ser ikke ut til at Mitt Romney kommer til å bruke det for alt det er verdt i valgkampen.

Da Dagbladet snakket med USA-ekspert Jan Arild Snoen tidligere i vår, sa han at Romney trolig ikke vil fokusere på verdispørsmålene.

- Romney vil ikke fokusere for mye på verdisakene. Han vil i enda større grad snakke om økonomi, men han må ha et troverdig svar på hvordan han vil løse de økonomiske problemene, sa Snoen.

Republikanerne har angrepet Obamas økonomiske veivalg siden han ble innsatt, og Snoen tror presidenten vil få mer og mer av ansvaret for økonomien jo lenger han har sittet med makta.

- Romney må få folk til å tro på hans historie om at han har fått i gang mange bedrifter og skapt arbeidsplasser, mens demokratene vil prøve å få folk til å tro på historien om at han er en grådig kapitalist og at mange har mistet jobben på grunn av ham, sa Snoen.