Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama-leiren holder pusten når Clinton går på scenen i natt

Først like før talen skal holdes, får Obama vite hva Bill Clinton planlegger å si.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHARLOTTE (Dagbladet): Forholdet mellom de to er fortsatt ikke spesielt hjertelig eller preget av tillit etter den bitre og brutale nominasjonskampen mellom Obama og Clintons ektefelle, Hillary, for fire år siden.

Den gangen haglet påstander om rasisme og kjønnsdiskriminering. Etterpå skal forholdet en stund ha vært iskaldt, men ifølge Washington Post har de to pragmatikerne nå funnet en måte å samarbeide på som fungerer i valgkampen.

Vet ikke hva han sier Clinton nyter stor respekt i brede lag av befolkningen. Særlig blant den viktige hvite arbeiderklassen, hvor Obama sliter tungt, er Clinton en viktig stemmesanker.

Ekspresidenten stiller opp i reklamer og på fundraisere. I kveld holder han dessuten hovedtalen på den nest siste dagen av demokratenes landsmøte i Charlotte i Nord-Carolina foran millioner av TV-seere. Det er en ære som vanligvis er forbeholdt visepresidenten.

Landsmøtet er strengt regissert, men Clinton sitter selv og skriver på talen inntil like før. Obama-leiren skal ha sendt ham talepunkter som de ønsker at han bruker, men de vet ikke hva han faktisk kommer til å si. Planen er at Obamas seniorrådgiver, David Axelrod, skal få en kopi av talen like før Clinton går på scenen, ifølge Politico. Det gjør Obama-kampanjen nervøse.

JUBEL: Bill Clinton vil etter alt å dømme bli mottatt som en folkehelt blant de 20000 menneskene inne i demokratenes landsmøtesal. Her fra Michelle Obamas tale i går. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
JUBEL: Bill Clinton vil etter alt å dømme bli mottatt som en folkehelt blant de 20000 menneskene inne i demokratenes landsmøtesal. Her fra Michelle Obamas tale i går. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Clinton, som selv førte en særdeles vellykket økonomisk politikk, vil etter alt å dømme forsvare hvordan Obama har håndtert dagens tunge økonomiske situasjon og gå til harde angrep på republikanerne.

Men noen ganger skaper Clinton store overskrifter. I juni skapte han trøbbel for Obama da han både skrøt av den republikanske kandidaten Mitt Romney som en dyktig næringslivsleder før han også gikk imot et skatteforslag fra Obama. Dermed kunne republikanerne fråtse mens Clinton og Obama måtte rydde opp. Republikanerne vil utnytte hver minste mulighet i kveldens tale.

- Stemmer Romney Samtidig melder The New Yorker at Bill Clintons nærmeste rådgiver og samtalepartner, Douglas Band har planer om å stemme på Mitt Romney.

- På noen måter vil et nederlag for Obama i november gjøre Hillary Clinton til den udiskutable lederen i partiet og skyve henne fram mot Det ovale rom mye raskere. En av Bill Clintons nærmeste rådgivere synes å støtte denne strategien. Ifølge to personer med direkte kjennskap til situasjonen, har Douglas Band sagt at han vil stemme på Romney. Band ønsker ikke å kommentere saken, skriver det anerkjente magasinet.

Selv er utenriksminister Hillary Clinton en av de få demokratiske toppene som ikke dukker opp på landsmøtet. Hun er i stedet på tjenestereise i Asia. Etter valget har hun varslet at hun vil gå av som utenriksminister, og amerikanske medier spekulerer heftig i om hun planlegger å stille til presidentvalget i 2016.

Bare en jordhaug Obamas medarbeidere klarer ikke helt å skjule at de er stresset før kveldens tale, selv om de avviser det.

STØTTE: Ekspresident Bill Clinton (t.h.) skal i natt fyre opp demokratene på landsmøtet i Charlotte og forsøke å kapre velgere for president Barack Obama. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
STØTTE: Ekspresident Bill Clinton (t.h.) skal i natt fyre opp demokratene på landsmøtet i Charlotte og forsøke å kapre velgere for president Barack Obama. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer

- Dere lager et fjell av en jordhaug. Vi har mange samtaler med president Clinton. Han kommer til å holde en flott tale, sier Obamas valgkampsjef, Jim Messina, på en pressekonferanse.
 
- Hvem redigerer talen hans?

- Det gjør Bill Clinton, svarer nestsjefen for Obamas valgkamp, Stephanie Cutter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media