Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama løfter håpet om forpliktelser i København

Miljøvernminister Solheim fornøyd med tirsdagens møte.

I KINA: USAs president Barack Obama (t.v.) spiste middag med sin kinesiske kollega Hu Jintao tirsdag kveld. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX
I KINA: USAs president Barack Obama (t.v.) spiste middag med sin kinesiske kollega Hu Jintao tirsdag kveld. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter uker med stadig lavere forventninger løfter USAs president Barack Obama håpet om en omfattende avtale under de kommende klimaforhandlingene i København.


Etter et møte med den kinesiske presidenten Hu Jintao slo Obama fast at han fortsatt har store ambisjoner for København-møtet.

- Vårt mål er ikke en delvis avtale eller en politisk erklæring, men heller en avtale som tar for seg alle temaene i forhandlingene, og som har umiddelbar operasjonell effekt, sa Obama.

Uttalelsene fra møtet mellom lederne for verdens to mest forurensende nasjoner kom samtidig som 44 miljøvernministre avsluttet et siste, todagers forberedende møte i København.

- Positive nyheter

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) var blant deltakerne, og han tok med seg en solid dose optimisme fra møtet tirsdag.

- Det har skjedd et par viktig positive ting. Det ene er at nye land, som Brasil, Indonesia og Sør-Korea, har kommet opp med sterke forpliktelser, mens Japan har kommet opp med nye penger, sier Solheim til NTB.

Den andre positive nyheten er en enighet om at man vil ha en politisk bindende avtale, framholder han.

Solheim er dessuten godt fornøyd med signalene fra Beijing og er ikke i tvil om at sterke bidrag fra USA vil være helt avgjørende for møtets suksess.

- Jeg mener det er godt håp om en vesentlig forpliktende avtale som tar det hele et skritt videre, men møtet blir ikke «the big bang» som løser alle problemene, sier Solheim.

- Regjeringen for passiv

I enkelte miljøvernkretser mener man derimot at Obamas uttalelser viser at den juridisk forpliktende avtalen «alle» har gitt opp, fortsatt kan være mulig i København.

WWFs generalsekretær Rasmus Hansson kritiserer Solheim og resten av den norske regjeringen for allerede å ha lagt vekk disse ambisjonene.

- Åpenbart kan ikke alle detaljer komme på plass. Men det er fullt mulig for politikerne å legge et bindende, juridisk rammeverk som klimadiplomatene siden kan fylle ut med mer detaljert innhold, sier Hansson i en uttalelse.

Solheim mener på sin side at det ikke er «fnugg av tvil» om at Obama virkelig ønsker seg en forpliktende avtale, men at han har problemer med å kunne forplikte seg på vegne av Kongressen.

Den demokratiske senatoren John Kerry, som leder forhandlingene om de amerikanske utslippsreduksjonene, ser for seg en løsning først på vårparten neste år.

Solheim støtter derfor den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussens plan om først å få en politisk bindene avtale i København som peker på en juridisk bindene versjon senere.

Direkte effekt

- Det vanskeligste punktet før København er utslippsreduksjoner i i-land. Summen er foreløpig ikke nok til å kunne nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader, fastslår Solheim.

I tillegg er fortsatt pengeoverføring til u-landene en verkebyll forhandlingspartene imellom.

Solheim ser likevel konturene av vedtak i København som kan gi direkte effekt, slik Obama legger opp til.

- Man kan få på plass et system for å bevare regnskog. I tillegg kan man få i gang pengeoverføring til fattige land umiddelbart etter København, sier Solheim.

Deretter må man følge opp forpliktelsene fra København i en juridisk avtale i løpet av 2010, mener han.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media