Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama lover å hjelpe orkanens ofre

Lovet å hjelpe ofrene for orkanen Isaac da han besøkte herjede områder i delstaten Louisiana.

LOVET HJELP:  President Barack Obama roste personene i orkanherjede Louisiana for deres innsatsfor å redde liv da delstaten ble rammet av uværet. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Scanpix
LOVET HJELP: President Barack Obama roste personene i orkanherjede Louisiana for deres innsatsfor å redde liv da delstaten ble rammet av uværet. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restene av orkanen har for lengst flyttet seg lenger mot nord, og det var varmt vær og sol da presidenten besøkte kommunen St. John the Baptist utenfor New Orleans.

Her fikk han se nedblåste trær, forvridde trafikkskilt, hauger med skrot og vrakrester og vanndammer langs veiene. Mange boliger og næringsbygg i området er fortsatt oversvømt.

- Jeg må få rose alle her for deres innsats for å redde liv, sa presidenten, som møtte lokale tjenestemenn og folk som ble rammet av uværet.

Obama besøkte delstaten Louisiana dagen før åpningen av Demokratenes landsmøte i Nord-Carolina. Her vil han offisielt bli utpekt til partiets presidentkandidat foran valget til høsten.

Redd for å feile Fortsatt er 125.000 mennesker uten strøm i Louisiana som følge av orkanens herjinger. I noen områder har flomvannet ennå ikke trukket seg tilbake, og om lag 2.600 evakuerte bor i provisoriske boliger.

Isaac traff kysten av Louisiana nesten nøyaktig sju år etter den katastrofale orkanen Katrina. Både daværende president George W. Bush og det amerikanske direktoratet for krisehåndtering, FEMA, fikk mye kritikk for sviktende innsats den gangen.

Obama har passet nøye på å ikke gjenta feilene Bush gjorde, og beredskapen og redningsarbeidet har fungert langt bedre nå.

- Jeg vil rette en spesiell takk til FEMA og statlige og lokale myndigheter. Det har vært tilfeller tidligere der vi ikke har oppnådd den koordineringen som trengs for å håndtere denne typen katastrofer, sa presidenten under besøket i St. John the Babtist.

Også dikene rundt storbyen New Orleans, som brast under Katrina i 2005, fungerte i år. Én forklaring er at Isaac var en langt svakere orkan, men dikene er også blitt kraftig oppgradert ved hjelp av offentlige midler.

Minst åtte mennesker omkom som følge av Isaacs herjinger i USA, og mye av oljevirksomheten i Mexicogolfen måtte innstilles. I Haiti og på Den dominikanske republikk døde over 20 personer i uværet.

- Må få støtte Obama var kledd i shorts og gummistøvler under deler av besøket mandag. Han snakket med lokale innbyggere som ble rammet av uværet, og lovet økonomisk støtte til de berørte områdene.

125 000 UTEN STRØM:  2600 evaukerte bor i provisoriske boliger i Louisiana, hvor 125 000 personer er uten strøm. Foto: Mandel Ngan / AFP Photo / NTB Scanpix
125 000 UTEN STRØM: 2600 evaukerte bor i provisoriske boliger i Louisiana, hvor 125 000 personer er uten strøm. Foto: Mandel Ngan / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Vår høyeste prioritet er å hjelpe til med å skaffe boliger til dem som har måttet forlate hjemmene sine. De må få den støtten de trenger for å kunne starte på nytt, sa presidenten.

Han var sammen med Louisianas republikanske guvernør Bobby Jindal under besøket i LaPlace i St. John the Babtist.

Jindal fulgte også Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney da han besøkte de orkanrammede områdene før helgen. Flere av Obamas partifeller var mektig irritert over at Romney valgte å komme presidenten i forkjøpet.

De pekte dessuten på at den republikanske visepresidentkandidaten Paul Ryan i fjor tok til orde for å kutte drastisk i de offentlige bevilgningene til amerikanere som rammes av katastrofer.

- Katastrofer har ikke noe med politikk å gjøre, sa Obamas talsmann Jay Carney til pressefolk mandag, før han skyndet seg å minne om konsekvensene av Ryans foreslåtte sparetiltak.

(NTB)

ÅTTE OMKOM:  Som følge at Isaacs herjinger i USA. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Scanpix
ÅTTE OMKOM: Som følge at Isaacs herjinger i USA. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media