Obama lover helsereform innen årsskiftet

Men møter motstand fra flere hold.

KJEMPER MOTSTRØMS: Barack Obama møter betydelig skepsis, både fra republikanere og demokrater, mot sine varslede helsereformer. Foto: ALEX BRANDON/AP/SCANPIX
KJEMPER MOTSTRØMS: Barack Obama møter betydelig skepsis, både fra republikanere og demokrater, mot sine varslede helsereformer. Foto: ALEX BRANDON/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama forsikret onsdag amerikanerne om at den varslede helsereformen skal gjennomføres innen utgangen av året.

- Vi kommer til å vedta reformer som gjør det billigere, som gir større valgfrihet, og som sikrer dekning for alle amerikanere, og vi kommer til å gjøre det i år, sa Obama i en fjernsynsoverført pressekonferanse.

Presidenten understreket at helsereformen er viktig for å kunne stable USAs kriserammede økonomi på beina igjen.

- Jeg har lovet at helseforsikringsreformen ikke skal bidra til økt underskudd de neste ti årene, og dette mener jeg, sa Obama.

Skepsis

Obamas løfte om rimeligere helseforsikringer for alle blir møtt med skepsis både blant republikanere og demokrater. Flere spør hvem som må ta regningen, og enkelte går så langt som til å anklage presidenten for å ha en skjult og nærmest sosialistisk agenda.

Obama har gjentatte ganger understreket at USA ikke har råd til å la være å gjennomføre reformen, og viser til at USA i dag bruker mer på helsetjenester enn noe annet land i verden, men at 50 millioner amerikanere likevel faller helt utenfor fordi de ikke har råd til helseforsikring.

- Må få kontroll

- Dersom vi ikke får kontroll over disse kostnadene, vil vi heller ikke få kontroll over underskuddet vårt. Dersom vi ikke reformerer helsevesenet, vil forsikringspremiene fortsette med å skyte i været, sa Obama onsdag.

- Dersom vi ikke gjør noe, vil fortsatt 14 000 amerikanere miste helseforsikringen sin daglig. Det er konsekvensen av å ikke gjøre noe, det er dette som står på spill i denne debatten, sa Obama.

Obama håper at de folkevalgte i Kongressen skal enes om et lovforslag om helsereform før de tar ferie 6. august, men forslagene er mange og meningene delte.

Flere forslag

Amerikanere flest er enige om at helsevesenet trenger overhaling, men er uenige om hvor omfattende endringer som må til.

En gruppe fra Representantenes hus la tidligere i måneden fram et lovutkast som tar til orde for å opprette en offentlig forsikringsordning. Toppskatt for de rikeste skal finansiere helseforsikringene til de aller fattigste.

Også i Senatet arbeides det med ulike forslag til løsning, og et av dem går ut på å la arbeidsgiverne finansiere deler av helseforsikringen til sine ansatte. Det er et forslag som møter motstand hos et kriserammet næringsliv.

(NTB)