Obama lover ny skattekamp om to år

Skattekuttene fra Bush-æraen beholdes.

KOMPROMISS: President Barack Obama fikk ikke kjempet igjennom omgjøring av skattelettepolitikken, men måtte ta til takke med et kompromiss. Foto: Reuters
KOMPROMISS: President Barack Obama fikk ikke kjempet igjennom omgjøring av skattelettepolitikken, men måtte ta til takke med et kompromiss. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle amerikanere, også de rikeste, får beholde skattelettelsene de fikk under president George W. Bush, stikk i strid med president Barack Obamas tidligere lovnader.

- Jeg er like mye imot skattelettelsene i dag som jeg har vært i flere år, sa Obama på en pressekonferanse tirsdag.

Dagen i forveien kjempet han igjennom et kompromiss med republikanerne som gjør at skattelettelsene beholdes de neste to årene, i bytte mot at også trygdeutbetalinger til arbeidsledige får fortsette.

USA sliter med et enormt budsjettunderskudd, og Obama lovet i valgkampen å omgjøre forgjengerens vedtak om skattelette for de rikeste. Dersom Kongressen vedtar forslaget, går han nå tilbake på dette løftet

Tirsdag forsøkte derfor Obama å slå tilbake mot kritikken, og lovet å ta opp kampen mot skattelettelser for de rike igjen i 2012.

Samtidig ba han sine demokratiske kollegaer om å stille seg bak kompromisset, som har fått en kjølig mottakelse blant mange av presidentens partifeller.

- Vi er ikke i stand til å få igjennom det jeg egentlig ønsker i Senatet akkurat nå, sa Obama.

- Derfor er det viktig at vi forhindrer at også vanlige familier mister skattelettelsene fra og med første januar, fortsatte han.

Ifølge avtalen med republikanerne skal skattelettelsene videreføres ut 2012. Trygdeutbetalingene til arbeidsledige fortsetter i 13 måneder til.

Senatoren Harry Reid fra den demokratiske blokken sa tirsdag at det fortsatt gjenstår mange punkter før alle demokratene i kongressen kan støtte kompromisset.

Samtidig sa republikanernes talsmann i Senatet, Mitch McConnell, at han håper at de demokratiske lederne klarer å overbevise sine medlemmer om å stemme for «den riktige tingen å gjøre».

(NTB)