«Obama lukter blod og utnytter situasjonen»

New York har vedtatt en av USAs strengeste våpenlover. Samtidig har salget av de dødeligste våpnene skutt i været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MECHANICVILLE/OSLO (Dagbladet): New York-guvernør Andrew M. Cuomo skrev i går under på en omfattende og streng våpenlov, den første til å vedtas etter skytemassakren som kostet 20 barn livet på en skole i delstaten Connecticut.

Loven utvider blant annet definisjonen på hva som utgjør et angrepsvåpen, og begrenser størrelsen på lovlige magasiner fra ti til sju patroner. Nye vilkår skal også sørge for å bedre holde våpen unna personer med psykiske lidelser og problemer.

- Jeg er stolt av å være en newyorker, fordi New York gjør noe. Vi slår tilbake, konstaterer demokraten Cuomo.

Men langt fra alle er enige i at en ny våpenlovgivning er løsningen.

- Min løsning er at alle lovlydige mennesker burde ha våpen. Det er våpenkontroll det. Vi har allerede mer enn 6000 våpenlover her i New York, og trenger ikke flere, sier våpenhandler David Petronis til Dagbladet.

Hamstrer våpen Siden 1979 har David og kona Kathy Petronis arrangert våpenshow og drevet våpenbutikk i den lille byen Mechanicville nord i delstaten New York. Inne i den vesle, kaotiske butikken har de alt fra granatkastere til de minste pistolene. Mye er samlerobjekter, men de selger også nye våpen som aldri før.

- Forretningene blomstrer. Folk er redde for at våpen kan bli forbudt, og de kommer hit for å sikre at de kan forsvare seg, forteller Kathy til Dagbladet.

Etter skolemassakren i Newtown i Connecticut for en måned siden, hvor gjerningsmannen drepte 26 personer - de fleste små barn - før han tok sitt eget liv, har Obama varslet en storstilt våpenreform.

Presidenten vil gjøre det vanskeligere å få tak i de mest aggressive og dødelige våpnene. Men han møter intens motstand fra den mektige våpenlobbyen og amerikanere som mener den grunnlovsfestede retten til å ha våpen er hellig, og at den skal omfatte nær sagt alle typer våpen.

- Våpen til alle David Petronis mener det som heller trengs for å unngå skytemassakrer, er en grundig gjennomgang av hvordan USA behandler mentalt syke.

I SJOKK: Her blir president Barack Obama orientert i Det ovale rom om den grufulle skolemassakren i Newtown i Connecticut 14. desember av sin antiterrorrådgiver John Brennan. Foto: REUTERS/Peter Souza/Official White House Photo/Handout
I SJOKK: Her blir president Barack Obama orientert i Det ovale rom om den grufulle skolemassakren i Newtown i Connecticut 14. desember av sin antiterrorrådgiver John Brennan. Foto: REUTERS/Peter Souza/Official White House Photo/Handout Vis mer

- Jeg har selv barnebarn på alder med dem som ble drept i Newtown, og vi føler alle med de pårørende etter den forferdelige tragedien. Men det virker som venstresida og Obama aldri lar en god krise gå til spille. Obama lukter blod og utnytter situasjonen til å ta våpnene fra folk, sier David.

Revolver i beltet Han viser fram det kraftige semiautomatiske geværet AR-15 som er blitt svært populært. Det koster om lag 24 000 kroner, og de er nesten utsolgt.

- Se på dette monsteret, sier David og lar det hvile i hendene.

- Hvorfor trenger folk et slikt våpen?

- Fordi skurkene har slike våpen, svarer han kontant.

Selv nøyer den godslige bestefaren seg med en liten Smith & Wesson-revolver, som han har hengende i beltet.

- Si at en fyr kom inn og begynte å skyte mens vi satt på McDonald's. Med denne kunne jeg tatt ham ut med ett skudd mellom øynene, forklarer Petronis.

Delt land I en meningsmåling fra Washington Post og ABC News sier 52 prosent at de er blitt mer positive til innstramminger etter Newtown-tragedien. Samtidig melder våpenhandlere over hele landet om en voldsom pågang.

Ifølge National Shooting Sports Foundation ble det gjennomført 2,2 millioner bakgrunnssjekker av folk som ønsker å kjøpe våpen i desember. Det er en økning på 58,6 prosent fra samme måned i 2011.

I helga arrangerte ekteparet våpenshow.

- Vanligvis får vi 3500 besøkende. Denne gangen kom dobbelt så mange, sier David.

Ekteparet ble møtt med store protester og en storm i amerikanske medier da de valgte å gjennomføre showet så kort tid etter Newtown-massakren.

- Vi arrangerte showet, slik vi har gjort i 30 år. Vi selger våpen på en ansvarlig måte, og folk har en rett til å forsvare seg, sier David Petronis.

VÅPENSALG: David og Kathy Petronis har drevet sin våpenbutikk i Mechanicville i New York siden 1979. De har mange stamkunder. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
VÅPENSALG: David og Kathy Petronis har drevet sin våpenbutikk i Mechanicville i New York siden 1979. De har mange stamkunder. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer