Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama må gjennom et heftig ritual hver morgen

Leser tykk «dødsbok» sammen med en kopp te.

ELEKTRONISK DOKUMENT: USAs president, Barack Obama, må hver morgen bla seg gjennom særdeles lite lystig lesning på en iPad. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
ELEKTRONISK DOKUMENT: USAs president, Barack Obama, må hver morgen bla seg gjennom særdeles lite lystig lesning på en iPad. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Mange starter dagen sin å lese litt nyheter og drikke en kopp kaffe. USAs president, Barack Obama avslører overfor nettstedet Vox at han starter dagen med en litt mildere drikk, men samtidig desto heftigere lesestoff.

- Jeg får en tykk bok full av død, ødeleggelse, konflikt og kaos. Det er den jeg leser sammen med morgenteen min, forteller han til nettstedet i et lengre intervju om utenrikspolitikk.

Boka han referer til er det som offisielt kalles presidentens daglige orientering og er en etterretningsrapport han og hans nærmeste medarbeidere og sikkerhetsrådgivere går gjennom seks dager i uka. Etter å ha lest gjennom dokumentet møter Obama nesten hver dag sine nasjonale sikkerhetsrådgivere klokka 9.30 og har anledning til å stille spørsmål om opplysningene.

I riktig retning I intervjuet med Vox sier Obama at hans hovedmål for nasjonal sikkerhet fra da han først ble valgt som president, ligger fast. De omfatter å hindre at Iran får atomvåpen, beskytte USA mot terrorisme og forsøke å forbedre sitasjonen mellom Israel og Palestina. Samtidig erkjenner han blant annet at verden står overfor store problemer knyttet til Islamsk stat (IS).

- Det er fullstendig legitimt for amerikanere å være dypt bekymret når vi har en gruppe voldelige, onde fanatikere som halshogger folk, eller som skyter en gruppe tilfeldige mennesker i en butikk i Paris. Samtidig må USA være litt ydmyk og innse at vi ikke har muligheten til å invadere et hvert land hvor det bryter ut uroligheter, sier Obama.

Samtidig gjør Obama det klart i intervjuet at han mener verden går i riktig retning selv om han starter hver dag med store mengder dårlige nyheter.

- Kursen til denne planet totalt sett går mot mindre vold, mer toleranse, mindre konflikt, mindre fattigdom. Jeg har sagt det før, og jeg tror noen folk i Washington sa at jeg ignorerte kaoset og alt det fryktelige som skjer. Selvfølgelig ignorerer jeg det ikke. Jeg håndterer det hver eneste dag, sier Obama.

Leser på iPad Hver morgen får Obama levert en sikkerhetsklarert iPad med dokumentet lastet opp fra kontoret til direktøren for nasjonal etterretning og CIA. Her står de nyeste oppdateringen om USAs sikkerhetssituasjon, og hva som foregår rundt omkring i verden. Dokumentet tar særlig for seg det som kan utgjøre en fare for USA. Fordi dokumentet er gradert som topphemmelig, er det svært få personer som vet hva dokumentet faktisk inneholder, skriver CNN

President Harry Truman var den første som fikk en daglig etterretningsorientering på slutten av 1940-tallet.

En av de veldig få gangene noen av disse dokumentene er blitt offentliggjort, var en orientering president George W. Bush fikk 6. august 2001 som advarte om at Osama bin Laden planla et angrep mot USA. Dette skjedde som en del av etterforskningen etter terrorangrepet 11. september.