Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama må kjempe mot monsterfisk

Asiatisk karpe truer alt annet dyreliv i de store innsjøene.

FÆL FISK: På bildet skyter haugevis av sølvkarper opp av vannet i Illinois River, etter at fisken er blitt forstyrret av lyden fra en båt. Foto: AP Photo/Illinois River Biological Station
FÆL FISK: På bildet skyter haugevis av sølvkarper opp av vannet i Illinois River, etter at fisken er blitt forstyrret av lyden fra en båt. Foto: AP Photo/Illinois River Biological Station Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Et av verdens største sjøsystemer, The Great Lakes i området mellom det nordlige USA og Canada, er truet av kjempestore asiatiske karper.

Menneskelig ferdsel på de store innsjøene er også truet av de monsterstore fiskene som kan skyte opp av vannet som torpedoer og være til fare for båter og fiskere, skriver danske Ekstrabladet.

Fare for dyrelivetFiskearten er ikke narurlig forekommende i USA, men har spredt seg så voldsomt at det naturlige dyre- og plantelivet i Lake Michigan, Lake Superior, Lake Huron, Lake Erie og Lake Ontario nå er truet, skriver Detroit Free Press.

Myndighetene i Wisconsin, Michigan, Ohio, Indiana og Pennsylvania mener at president Barack Obama må ta tak i det voksende problemet med karpene.

Disse delstatene har gått sammen om et brev til Obama hvor de ber om plasser under «toppmøtet om asiatiske karper», som presidentens administrasjon vil gjennomføre i begynnelsen av februar.

Skummelt DNA-funnDet er nemlig slått full alarm etter at det er funnet DNA i Lake Michigan fra de to karpetypene Sølvkarpe og Bredhodet karpe. Begge disse fiskeslagene kan bli godt over én meter lange, og veie 35-45 kilo.

Forskere frykter at livet i de store innsjøene vil bli fullstendig ødelagt, dersom de store fiskene begynner å formere seg og bli for dominerende. Dette er skjedd i flere større elver lenger sør i USA, hvor asiatiske karper i dag er eneste dyreliv.

Representanter for Great Lake-regionen vil søke om å få 20 millioner dollar til forskning på hvordan den fremmede fisken kan uskadeliggjøres, skriver Detroit Free Press.

Blant forslagene som allerede eksisterer er en kampanje for å gjøre asiatisk karpe til en populær matfisk, lage «boblegardiner» i sjøen som fjerner fisken uten å sjenere båtene eller bruke elektrisk strøm for å bekjempe problemfiskene.

TORPEDOER: Når karpene hører motorlyd, har de en lei tendens til å skyte ut av vannet som missiler og kollidere med båter med voldsom kraft. Foto: AP/Detroit Free Press
TORPEDOER: Når karpene hører motorlyd, har de en lei tendens til å skyte ut av vannet som missiler og kollidere med båter med voldsom kraft. Foto: AP/Detroit Free Press Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!