Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama må kutte monstergjeld for å sikre økonomisk vekst

Og skylder på George W. Bush.

LEGGER FRAM BUDSJETTET: USAs president Barack Obama. Foto: Reuters/Jason Reed/Scanpix
LEGGER FRAM BUDSJETTET: USAs president Barack Obama. Foto: Reuters/Jason Reed/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): USA må løse problemet et enormt gjeldsproblem for å kunne sikre varig økonomisk vekst, ifølge president Barack Obama, som i dag presenterte budsjettforslaget for 2011.

Budsjettet har et underskudd på 1,56 billioner dollar — nærmere 9.200 milliarder kroner. De totale utgiftene for budsjettåret som begynner 1. oktober, er på 3,8 billioner dollar — rundt 22.500 milliarder kroner.

- Blir ikke kvitt underskuddet over natten- Vi blir ikke kvitt dette underskuddet over natten. Og vi kommer til å fortsette å gjøre det som trengs for å skape flere arbeidsplasser, understreker Obama.

Obama sa i innledningen at USAs gjeld nå er 11 billioner dollar, noe som tilsvarer over 60 billioner kroner. Landet er mer forgjeldet enn  tidlig på 2000-tallet, og Obama gir sin forgjenger George W. Bush skylda på grunn av hans skatteletter for de rike, og hans ansvar for finanskrisen.

- På lang sikt kan vi ikke ha en bærekraftig og varig økonomisk vekst uten å få orden i våre egne finanser, sa Obama, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den republikanske senatoren Judd Gregg, som leder senatets budsjettkomite, advarte om at landet var i ferd med å havne i en hengemyr av gjeld og sa at Obamas stimuleringspakke ikke har lykkes i å skape jobber.

- Disse forholdene krever et stort banebrytende budsjett som vil snu på ting, og vi må sette i gang en plan som holder igjen pengebruk, reduserer gjelda og takler de store offentlige tiltakene som øker uten kontroll, sier han.

Mens Obama fortsetter sitt fokus på økonomisk bedring, med 100 milliarder øremerket for å skape nye arbeidsplasser og gjøre noe med den amerikanske ledigheten som nå er tosifret, planlegger han å spare penger ved å kutte 120 prosjekt. Deriblant det symbolsk viktige måneferdsprogrammet i NASA.

Obama foreslår å droppe skattekutt for de som tjener mer enn 250 000 dollar i året - noe som vil bety en innsparing på 678 milliarder dollar.

Obamas plan er at gjelda skal være halvert innen hans presidentskaps siste år i 2012.

To muligheterFå ting er like skadelig for muligheten for bedring i den amerikanske økonomien som handlingslammede politikere i Kongressen, mener professor Arne Jon Isachsen i samfunnsøkonomi ved BI.

- Hovedproblemet er at politikerne i Kongressen er handlingslammet. De makter ikke å samarbeide over partigrensen, sier han til NTB.

Isachsen mener budsjettkrisen USA befinner seg i, skyldes feilgrep som ble gjort under Bush-administrasjonen.

- Obama har arvet et veldig dårlig utgangspunkt. Den uholdbare situasjonen er et direkte resultat av skattelettelsene som ble vedtatt under Bush-administrasjonen med tidligere sentralbanksjef Greenspans velsignelse. Også økte utgifter til kriger og til statlige forpliktelser blant annet innen helsevesenet må ta noe av skylda, sier han.

To muligheterIsachsen mener budsjettunderskuddet kan reduseres på to måter.

- Én mulighet er å kutte i utgiftene, sier han og nevner de enorme utgiftspostene Medicare, Medicaid og sosialtrygden.

— Problemet er at ingen politikere — verken fra demokratisk eller republikansk side — ønsker å ta i tak i dette, sier Isachsen.

Den andre muligheten er å øke skattene, noe som er spesielt upopulært på republikansk side.

Ifølge professoren kan noe av floken løses gjennom innføring av merverdiavgift — en kilde til inntekt for staten som finnes i alle de øvrige 29 OECD-landene.

RealistiskIsachsen mener Obamas plan om å redusere underskuddet til under 1.000 milliarder dollar innen 2013 er realistisk. Men det vil kreve at politikerne blir enige om hvor de skal kutte.

- Et underskudd på 5—6 prosent av BNP kan USA leve med noen år. Men så store statlige lån er lite tilfredsstillende som en varig ordning på lang sikt.

Obama foreslo mandag at Kongressen setter ned en kommisjon på tvers av partigrensene som skal finne konkrete måter å kutte i de offentlige utgiftene på.

- For hvert øre vi bruker, må vi kutte et øre et annet sted, sa Obama.

Samarbeidsproblemet illustreres ved at en slik kommisjon allerede har blitt nedstemt i Senatet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!