FORNØYD:  Barack Obama. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORNØYD: Barack Obama. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Obama: Målet for helsereformen nådd

Over sju millioner amerikanere har sluttet seg til det nye systemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama sier målet er nådd og at systemet fungerer.

- Loven gjør alt det den skal gjøre. Den fungerer, sa en fornøyd Obama som drev gjennom helsereformen trass i innbitt motstand fra Republikanerne.

Han gjorde det klart for motstanderne at det er på tide å avslutte forsøket på å avvikle reformen, siden den nå er et faktum.

- Debatten om reformen er over. Den er kommet for å bli, sa han til jublende tilhengere i rosehagen ved Det hvite hus.

Det hvite hus opplyste tirsdag at til sammen 7.041.000 personer hadde registrert seg innen fristen utløp ved midnatt mandag.

Ifølge talsmann Jay Carney registrerte 200.000 personer seg mandag til tross for enkelte tekniske problemer med nettsiden, og at tallet ventes å stige når flere registreringer meldes inn fra delstatene.

Registreringen har vært plaget av en rekke problemer siden nettsiden HealthCare.gov ble åpnet for seks måneder siden. Særlig i begynnelsen var det vanskelig å registrere seg.

I henhold til loven må alle mennesker i USA ha en helseforsikring eller betale en bot. Men det fins subsidier for dem som ikke har god råd.

For Republikanerne er en avvikling av loven den store kampsaken. De sier den fører til tap av arbeidsplasser, er en tvangstrøye for mindre bedrifter og representerer et utilbørlig statlig inngrep i det private helseforsikringsmarkedet.

(NTB)