- Obama mangler følelser

Barack Obama framstår nå som en kjedelig professor uten engasjement og følelser, hevder USA-ekspert.

US President Barack Obama shakes hands with Congressional pages after delivering the annual State of the Union address to a joint session of Congress at the Capitol in Washington on January 25, 2011.        AFP PHOTO/Nicholas KAMM
US President Barack Obama shakes hands with Congressional pages after delivering the annual State of the Union address to a joint session of Congress at the Capitol in Washington on January 25, 2011. AFP PHOTO/Nicholas KAMMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt norsk tid talte USAs president Barack Obama til folket om nasjonens tilstand.

- Lite imponerende, sier Norges fremste ekspert på amerikansk politikk.

Leder Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier på Institutt for forsvarsstudier har sett de fleste av Obamas viktigste taler.

Les også: Men folket støtter Obama

Unngår problemene Denne gangen mener han presidenten skuffet på en rekke viktige punkter.

- Han snakket om nye energikilder, utdanning og infrastruktur - moderniseringen av det amerikanske samfunnet. Det er ting de fleste kan være enige om, sier Melby til Dagbladet.

Melby mener Obama snakket om det trygge og unngikk de store og viktige spørsmålene hvor han burde satt en klar standard som landets fremste.

- Jeg hadde forventet at han ville lansere konkrete tiltak for hvordan USA skal takle det enorme underskuddet og opplåningspolitikken amerikanerne driver med. Det gjorde han ikke., sier Melby.

- I stedet sparker han bare ballen videre nedover veien med formuleringer som at «vi er sammen om dette». Som leder burde han ta ansvar og si noe konkret om hvordan USA skal komme ut av krisa, sier Melby.

- Til glede for Reagen Melby mener Obama har mistet mye av kraften som gjorde at han vant folkets gunst og ble valgt til president.

- Det er lenge siden jeg har hørt en tale fra Obama hvor han var visjonær. Han er blitt blottet for følelser og engasjement. USA trenger ikke en president som framstår som en seminarleder, sier Melby.

Expressens kommentator Mats Larsson sammenlikner Obamas tale med Ronald Reagens klassiske grep:
- Amerikanere elsker å høre hvor eksepsjonelt landet er. President Ronald Reagan var en mester på å servere dem akkurat det budskapet. Barack Obama forsøkte å gjøre noe liknende i natt, sier Larsson.

Lite «Change» Ifølge Melby har nok Obama større politisk repertoar enn Reagen, men samtidig mer begrenset sjarm.

- Reagen hadde klokketro på USA og ble på mange måter betraktet som Mr. Amerika. Det blir nok ikke Obama. Da må han være mer visjonær og skape større engasjement. I natt framsto Obama mer som en professor på forelesning, sier Melby.

Obama vant fram med slagordene «Hope» og «Change» under presidentvalgkampen.

- Det er et budskap som er blitt litt borte i hans presidenttid. Obama skapte stor tro på at forandring var mulig under valgkampen. nå er det ikke lenger så stor glød i det budskapet, sier Melby.

IKKE IMPONERT: Leder Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier på Institutt for forsvarsstudier er overrasket over hvor kjedelig Barack Obama er blitt som taler. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
IKKE IMPONERT: Leder Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier på Institutt for forsvarsstudier er overrasket over hvor kjedelig Barack Obama er blitt som taler. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer