<strong>-TOLERANSE:</strong> President Barack Obama og utenriksminister John Kerry (høyre) har sendt en hilsen til det norske folk i anledning 17. mai. De trekker spesielt fram måten Norge svarte på terrorangrepene på Charlie Hebdou og synagogen i København. Foto: Aude Guerrucci / CNP / NTB Scanpix
-TOLERANSE: President Barack Obama og utenriksminister John Kerry (høyre) har sendt en hilsen til det norske folk i anledning 17. mai. De trekker spesielt fram måten Norge svarte på terrorangrepene på Charlie Hebdou og synagogen i København. Foto: Aude Guerrucci / CNP / NTB Scanpix Vis mer

Obama med 17.mai-hilsen: - Norges mot inspirerer verden

Hyller synagoge-markering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - På vegne av president Obama og det amerikanske folk, gratulerer jeg Norge med deres grunnlovsdag 17. mai. Norge er en forkjemper for toleranse og framgang, sier USAs utenriksminister John Kerry i en hilsen sendt ut på vegne av presidenten natt til fredag.

Obama og Kerry trekker spesielt fram måten Norge svarte på terrorangrepene på Charlie Hebdo og debattmøtet i København.

- Etter de antisemittiske angrepene i Paris og København denne vinteren, sørget en hel verden. I Norge samlet mer enn tusen unge mennesker seg for å lage en «fredsring» rundt synagogen i Oslo for å sikre at dens vegger overlevde natta. Det er denne typen mot og solidaritet som inspirerer verden.

- Naturlige allierte Som amerikanske presidenter har framhevet mange ganger tidligere, beskriver også Obama og Kerry båndet mellom Norge og USA.

- USA og Norge er naturlige allierte og partnere i å fremme våre felles interesser. Fra kampen mot IS, støtten for demokrati i Ukraina og til våre lands engasjement i fredsprosessen i Sør-Sudan, så samles vi av de verdiene som ligger forankret i våre grunnlover.

Norske statsministere har lang tradisjon for å gjøre sitt ytterste for å opprettholde et godt forhold til USA. En av de viktigste årsakene til dette, er trusselen fra øst under den kalde krigen, og behovet for å ha en sterk alliert i ryggen. Norge og USA er også tett knyttet gjennom NATO. Norsk utenrikspolitikk er derfor ofte sammenfallende med den amerikanske linja.

Dette båndet har også ført til at Norge har fått kritikk for å spille etter USAs pipe, og Amnesty har blant annet kritisert Norge for å ikke være tøffere mot USA i menneskerettighetsspørsmål.

Ett unntak fra Norges lydighet, er Irak-krigen i 2003.

Norge sa nei til invasjonen, fordi Bondevik-regjeringen mente det folkerettslige grunnlaget var for tynt. Men det var stor spenning i regjeringen om man skulle kritisere USA for å starte en krig uten et nytt FN-vedtak.

Norge landet på en mellomløsning. Regjeringen anklaget aldri USA for brudd på folkeretten. Og noen måneder senere var norske ingeniørstyrker på plass i Irak, under britisk kommando.

- Gratulerer med dagen!
I brevet får også utenriksminister Børge Brende skryt av Kerry:

- Jeg setter stor pris på mine hyppige samtaler med utenriksminister Børge Brende i vårt samarbeid om globale utfordringer, sist da han besøkte Washington, D.C. i april.

Kerry benytter muligheten til å fortelle om sitt personlige forhold til Norge.

- Hver gang jeg møter en nordmann, tenker jeg på de gode minnene fra tiden jeg bodde i Norge som tenåring. Jeg håper å komme tilbake for å oppleve deres varme gjestfrihet igjen. Når dere nå skal feire med familie og venner, så ønsker jeg hele det norske folk fred og velstand i årene som kommer, skriver Kerry, før han avslutter på norsk:

- Gratulerer med dagen, Norge!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer