REAGERER: Barack Obama reagerte på volden i Charlottesville med å sitere Nelson Mandela. Her under en tale i Indonesia i juli. Foto: AP Photo / Achmad Ibrahim / NTB Scanpix
REAGERER: Barack Obama reagerte på volden i Charlottesville med å sitere Nelson Mandela. Her under en tale i Indonesia i juli. Foto: AP Photo / Achmad Ibrahim / NTB ScanpixVis mer

Obama med historisk respons på volden som har rystet en hel nasjon

- Ingen er født til å hate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I motsetning til en rekke andre tidligere presidenter, har ikke Barack Obama gitt tegn til at han er ferdig med livet i offentlighetens søkelys.

Ved jevne mellomrom har han kommentert aktualiteter og den offentlige debatten på Twitter, og i helga var det igjen aktivitet på Twitter-kontoen hans.

I en serie på tre meldinger siterte han avdøde Nelson Mandelas selvbiografi «Veien til Frihet» fra 1994:

- Ingen er født til hate en annen person på grunn av vedkommendes hudfarge, bakgrunn eller religion. Folk må lære å hate, og om de kan lære å hate, kan de bli lært opp til å elske ... For kjærlighet kommer mer naturlig til hjertet enn dets motstykke.

Demonstrasjoner

Kommentaren fra den tidligere presidenten kom etter urolighetene som oppsto i Charlottesville denne helga.

Det startet med at en gruppe høyreekstreme demonstranter viste sin misnøye mot Charlottesville, og byens planer om å fjerne en statue av sørstatsgeneralen Robert. E. Lee.

Flere grupperinger venstreradikale motdemonstranter møtte også opp i den lille byen, og i tumultene som fulgte ble 32 år gamle Heather Heyer påkjørt og drept da 20 år gamle James Alex Fields kjørte inn i folkemengden.

Twitter-meldinga fra Obama, som vedlagt hadde et bilde fra en barnehage i delstaten Maryland i 2011, hår nå blitt likt mer enn tre millioner ganger.

Det er med andre ord den «mest populære» Twitter-meldinga i mikroblogg-nettstedets historie, og ble det da den passerte Ariana Grandes støtteerklæring til ofrene etter terrorangrepet i Manchester i mai.

Meldinga er også ifølge Favstar den femte mest delte meldinga. Her topper Carter Wilkinson lista etter at han forsøkte å sanke delinger for å få ett år med gratis kylling hos hurtigmatkjeden Wendy's.

Det er ifølge Washington Post uklart om det er Obama selv som legger ut ting på Twitter, eller om det blir gjort av kommunikasjonsarbeidere.

- BEGGE SIDER HAR SKYLD: Da Trump holdt en pressekonferanse om infrastruktur og transport, ble temaet raskt et annet da reporterne i salen fikk stille spørsmål. Donald Trump ble grillet i sine meninger om demonstrasjonene i helga, hvor han blant annet uttaler at begge sider har skyld. Video: Det hvite hus Vis mer

«Fine folk»

I etterkant av demonstrasjonene i Charlottesville, har den sittende presidenten Donald Trump fått massiv kritikk for at han ikke fordømte nynazister, Ku Klux Klan og andre høyreekstreme grupperinger.

Mandag gjorde Trump det mange mente han burde gjort med en gang, men i natt modererte han igjen uttalelsene sine.

- Du hadde en gruppe på en side, og du hadde en gruppe på den andre siden, og de kom mot hverandre med klubber. Det var ondskapsfullt og fryktelig. Det er skyld på begge sider, sa Trump under pressekonferansen.

- Du hadde noen veldig dårlige folk i den gruppa. Men du hadde også veldig fine folk i begge grupper

TRUMP: Tirsdag kveld, under en pressekonferanse i Trump Tower, sjokkerte president Trump en hel verden da han uttalte at begge sider har skyld i de voldelige opptøyene som oppstod da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville i helgen. Slik introduserte CNNs TV-anker Anderson Cooper hendelsen. Video: CNN Vis mer

Flengende kritikk

Etter nattens pressekonferanse, som egentlig skulle handle om infrastruktur, har reaksjonene haglet fra alle hold.

Fox News-kommentator Kat Timpf trodde knapt det hun var vitne til og tidligere Obama-rådgiver David Axelrod omtalte presidenten som «en løpsk lastebil».

Også politikere i hans eget parti tar avstand fra den seneste uttalelsen. Senator og tidligere presidentkandidat Marco Rubio mente hvite nasjonalistgrupper ville se på det som en seier å bare få halvparten av skylda:

- Vi kan ikke tillate denne gamle ondskapen å gjenoppstå, skriver han på Twitter.

Heller ikke den republikanske speakeren i Kongressen, Paul Ryan, kom med noen form for støtte til Trump.

- Vi må være tydelige. Hvit nasjonalisme er frastøtende. Fordommene går mot alt dette landet står for. Det kan ikke være noen moralsk tvetydighet, skriver han på Twitter.

NASJONALISTENE: Vice News dokumenterte nasjonalistenes demonstrasjon, dagen før en bil pløyde inn i motdemonstrantenes folkemengde. Video: CNN / Vice News Vis mer