HOMOFILI, LIKESTILLING OG KLIMA-KAMP: Det var noe av det president Barack Obama talte om i dag. Foto: SHAWN THEW / EPA / NTB SCANPIX
HOMOFILI, LIKESTILLING OG KLIMA-KAMP: Det var noe av det president Barack Obama talte om i dag. Foto: SHAWN THEW / EPA / NTB SCANPIXVis mer

Obama med homofili-utspill foran flere hundre tusen

USAs president har avlagt presidenteden på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tiår med krig går mot slutten, den økonomisk gjenreisingen har begynt, sa USAs president Barack Obama da han ble gjeninnsatt for fire nye år dag.

Den formelle edsavleggelsen fant rett nok sted i Det hvite hus søndag, men mandag avla Obama eden på nytt foran hundretusener av mennesker ved Capitol Hill i Washington.

I talen etterpå manet han til samhold, samtidig som han understreket at landets velstand hviler middelklassens skuldre.

- Nå, mer enn noensinne, må vi trekke sammen, som én nasjon og ett folk, sa Obama.

Løftet fram klimatrusselen Obama understreket sterkt at det amerikanske folk har et ansvar for framtida.

- Vi vil svare på klimatrusselen, vel vitende om at ikke å gjøre det ville vært et svik mot våre barn og framtidige generasjoner. Det finnes fortsatt noen som benekter vitenskapens overveldende dom, men ingen kan unngå de ødelegge virkningene av rasende branner, lammende tørker og kraftigere stormer.

Overgangen til fornybar energi er lang og vanskelig, fastslo Obama.

- Men USA kan ikke motstå denne overgangen. Vi må lede den, sa presidenten.

Ifølge ham vil USA bevare både sin økonomi og sitt miljø dersom landet er i front i utviklingen av grønn teknologi.

Fred og demokrati Obama forsikret videre om at USA de neste fire årene vil «vise mot og løse uenigheter med andre land på fredelig vis».

- Vi vil støtte demokrati fra Asia til Afrika, fra Sør-Amerika til Midtøsten, for våre interesser og vår samvittighet tvinger oss til å handle på vegne av dem som lengter etter frihet, fortsatte han.

- Fred i vår tid forutsetter at vi holder fast ved de prinsipper som er rotfestet i vår felles overbevisning, toleranse og mulighet, verdighet og rettferdighet, sa Obama.

Presidenten understreket videre viktigheten av likestilling og respekt.

- Vi er alle skapt like, slo han fast, og trakk fram borgerrettighetsbevegelsens, de homofiles og kvinners kamp for likestilling.

Tidligere presidenter De tidligere demokratiske presidentene Bill Clinton og Jimmy Carter var til stede under edsavleggelsen.

De to øvrige tidligere presidentene som er i live, George Bush og sønnen George W. Bush, kunne ikke delta på grunn av den eldre Bushs helsetilstand, har Bush-familien opplyst.

Både Clinton og Carter var ifølge med sine ektefeller, avtroppende utenriksminister Hillary Clinton og Rosalynn Carter.

(NTB)

Foto: JIM LO SCALZO / EPA / NTB SCANPIX
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / NTB SCANPIX Vis mer