LIGGER BEST AN: Dagen før valget viser all aritmetikk at det skal svært mye til at Obama ikke vinner. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB Scanpix
LIGGER BEST AN: Dagen før valget viser all aritmetikk at det skal svært mye til at Obama ikke vinner. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Obama med knapp ledelse dagen før dagen

Men Romney har fortsatt veier til seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama ligger så vidt foran Mitt Romney i kampen om Det hvite hus, skal man tro de siste meningsmålingene.
Dagen før valget viser all aritmetikk at det skal svært mye til at Obama ikke vinner.

Om han bare vinner Ohio og Wisconsin i tillegg til statene som regnes for sikre, kan han tape alle de andre vippestatene og likevel vinne. Nettstedet RealClearPolitics registrerer nøye det som kommer av meningsmålinger, og tegner på bakgrunn av disse sitt eget kart over innspurten i valgkampen. Når det ikke tas hensyn til usikkerheten om utfallet i de såkalte vippestatene, ser Obama på bakgrunn av de siste målingene ut til å sikre seg 303 valgmenn og dermed fire nye år i Det hvite hus.

Romney får 235 valgmenn.

Sikre valgmenn Om man holder vippestatene utenfor og utelukkende regner med det som antas å være sikre stater for de to kandidatene, ligger også Obama best an. Presidenten har ifølge denne oversikten nå 154 helt sikre valgmenn, mens ytterligere 47 heller mot demokratene.

Det gir Obama til sammen 201. Romney har 127 sikre, men kan trolig regne med ytterligere 64 og har dermed 191 valgmenn.

Obama-ledelse i Ohio Hvem av de to som kaprer flest av de resterende 146 valgmennene i vippestatene, blir først klart på valgdagen. Ohio peker seg ut som selve nøkkelstaten. Et gjennomsnitt av de siste tolv målingene i Ohio gir presidenten en oppslutning på 49,4 prosent og et forsprang med 2,9 prosentpoeng til Romney som får 46,5 prosent. Elleve av de tolv målingene gir Obama forsprang på opptil 6 prosentpoeng i Ohio, mens én måling viser uavgjort mellom de to rivalene. Ingen av målingene spår seier for Romney.

Romney i Florida I vippestaten Florida er bildet derimot et annet. Der ligger Romney i ledelsen, ifølge et gjennomsnitt av de siste ti målingene. Romney har i gjennomsnitt 49,1 prosent oppslutning og leder på seks av de ti målingene med opptil 6 prosentpoeng. Obama leder på tre av målingene, mens det er uavgjort mellom de to på én måling. Ipsos/Reuters-målingen søndag viste imidlertid dødt løp med 46 prosent til hver i Florida. I vippestaten Virginia gir Reuters/Ipsos-målingen Obama en knapp ledelse med 47 mot 46 prosent, mens målingen viser dødt løp mellom de to i Colorado.

Romneys sjanser Selv om seieren dermed synes sikret for Obama, håper Romney fortsatt at det skal gå hans vei.

Det var først for en ukes tid siden at siget Romney kom i etter den første TV-debatten, stanset opp, og de to kandidatene ble liggende likt på målingene. Det er helt klart at entusiasmen Obama vekket til live i 2008, særlig blant unge, er borte. Demokratene frykter derfor at mange unge ikke gidder møte fram. Det samme gjelder Obamas kanskje sterkeste velgergruppe.

Alle målinger viser at over 90 prosent av de svarte stemmer på ham, men det hjelper ikke om mange av dem blir sittende hjemme etter rekordframmøtet for fire år siden.

Stormen Sandy Det kan også være at mange som bor i områdene som ble herjet av Sandy, prioriterer å rydde og bygge opp husene sine framfor å stemme.

Men statene som ble rammet, er rimelig sikre demokratiske stater, så det betyr neppe mye. I flere stater har det også vært problemer med forhåndsstemmingen, blant dem Florida og Virginia, slik at noen velgere kan ha gitt opp.

De som forhåndsstemmer i Florida, er gjerne lavtlønnede som på grunn av jobben ikke får tid på valgdagen. Det er heller ikke et godt tegn for Obama at hans støtte blant kvinner er betydelig svakere enn sist.

Mange sier nå de tror mer på Romneys ideer for økonomisk framgang.

(NTB)