SMILER FOR KAMERAENE: Rivalene Mitt Romney og Barack Obama under deres første debatt i valgkampen, 3. oktober. Foto: JASON REED / REUTERS / NTB SCANPIX
SMILER FOR KAMERAENE: Rivalene Mitt Romney og Barack Obama under deres første debatt i valgkampen, 3. oktober. Foto: JASON REED / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Obama med knapp ledelse på Romney

Ifølge de siste meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama ligger et hestehode foran Mitt Romney i kampen om Det hvite hus, skal man tro de siste meningsmålingene.

Nettstedet RealClearPolitics registrerer nøye det som kommer av meningsmålinger, og tegner på bakgrunn av disse sitt eget kart over innspurten i valgkampen.

Når det ikke tas hensyn til usikkerheten om utfallet i de såkalte vippestatene, ser Obama på bakgrunn av de siste målingene ut til å sikre seg 290 valgmenn og dermed fire nye år i Det hvite hus. Romney får 248 valgmenn.

Sikre valgmenn Om man holder vippestatene utenfor, og utelukkende regner med det som antas å være sikre stater for de to kandidatene, ligger også Obama best an.

Presidenten har ifølge denne oversikten nå 154 helt sikre valgmenn, men ytterligere 47 heller mot demokratene, noe som vil gi Obama til sammen 201.

Romney har 127 sikre, men kan trolig regne med ytterligere 64 og har dermed 191 valgmenn.

Obama-ledelse i Ohio Hvem av de to som kaprer de resterende 146 valgmennene i vippestatene, blir først helt klart på valgdagen.

Et gjennomsnitt av de siste tolv målingene i Ohio gir presidenten en oppslutning på 49,3 prosent og et forsprang med 2,8 prosentpoeng til Mitt Romney, som får 46,5 prosent.

Elleve av de tolv målingene gir Obama forsprang på opptil 6 prosentpoeng, mens én måling viser uavgjort mellom de to rivalene. Ingen av målingene spår seier for Romney.

Komfortabelt En Ipsos-måling utført for Reuters søndag, som ikke er med i oversikten til RealClearPolitics.com, gir også Obama et klart forsprang i den viktige vippestaten. Ifølge denne målingen har han 48 prosent av velgerne i ryggen, mot 44 prosent for Romney.

- Det er svært tett og jevnt, men Obama har grunn til å være optimistisk. Hvis man ser de siste dagene under ett, ser det mer komfortabelt ut for Obama-leiren, sier Julia Clark i Ipsos.

Romney i Florida I vippestaten Florida er bildet derimot et annet og Romney i ledelsen, viser et gjennomsnitt av de siste ti målingene.

Romney har i gjennomsnitt 49,1 prosent oppslutning og leder på seks av de ti målingene med opptil 6 prosentpoeng. Obama leder på tre av målingene, mens det er uavgjort mellom de to på én måling.

I vippestaten Virginia gir Reuters/Ipsos-målingen Obama en knapp ledelse med 47 mot 46 prosent, mens målingen viser dødt løp mellom de to i Colorado.

(NTB)