Obama med nye krasse angrep på Trump: - Han bare finner på ting

Men Barack Obama nevnte aldri sin etterfølger ved navn.

KRITIKK: – Vi har ikke sett dette før. Åpenlyse, skamløse og gjentatte løgner fra politikere, sa Obama om Trump-administrasjonen. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP/ NTB scanpix
KRITIKK: – Vi har ikke sett dette før. Åpenlyse, skamløse og gjentatte løgner fra politikere, sa Obama om Trump-administrasjonen. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USAs tidligere president Barack Obama har i flere valgkampmøter levert tilslørt kritikk av sin etterfølger Donald Trump, men fredag tok Obama av silkehanskene.

Krasse angrep

Talen under et valgkampmøte på en videregående skole i Milwaukee er blant Obamas skarpeste om den omstridte nåværende presidenten, skriver nyhetsbyrået AP.

Obama plukket ut flere utsagn fra Trump han mener er usanne, deriblant lovnaden om nye skattekutt i USA før mellomvalget i november.

- Han bare dikter opp ting på sparket. Kongressen er ikke engang samlet, sa Obama, som seinere sa:

- Her er greia. Alt jeg sier kan dere sjekke.

Obama omtalte aldri Trump ved navn, men kritikken var likevel så direkte at det var umulig å ikke skjønne hvem som var målet for den krasse kritikken.

- Jeg håper dere synes det er feil å høre folk bruke måneder og år på å sverte folk, stille spørsmål ved deres patriotisme, kalle dem fiender av folket, og så plutselig er du opptatt av høflighet. Vær så snill, sa Obama.

Ekspresidenten er i Milwaukee for å drive valgkamp for Demokratene, men han brukte også god tid på å kritisere Republikanerne.

«Rens sumpen i Washington» var et av slagordene til Trump under valget i 2016, men siden den gang mener Obama at Trump-administrasjonen har dratt til Washington og «plyndret i vei».

- De har samlet nok tiltaler i Washington til på fylle et helt fotballag. Ingen i min administrasjon ble tiltalt, fastslo han.

- Republikanerne juger

Obama var på plass i Milwaukee for å oppfordre folk til å støtte for Wisconsins demokratiske kandidater, og selv om Trump helt åpenbart var skyteskive for mye av Obamas kritikk, gjøv han også løs på andre republikanere og anklaget dem for å komme med løgner om Obamacare.

- Det vi ikke har sett før er politikere som åpenlyst, skamløst, gjentatte ganger, juger. De finner på ting, sa Obama.

En annen av Trumps fanesaker før mellomvalget er migrantkaravanen i Mexico, som Trump har beskrevet som bestående av «hardbarka kriminelle», et utsagn Obama avfeier som en republikansk skremselstaktikk.

- De forsøker å overbevise folk om at en gjeng underernærte og utslitte flyktninger langt, langt unna oss, utgjør en fare. Det skal liksom være valgets store sak og ikke helsereform, pensjon, lønnsordninger eller infrastruktur, sa Obama.

Barack Obama lå lenge lavt i terrenget etter at Donald Trump tok over presidentembetet, men i september i år brøt han stillheten, og etter den tid har han kritisert Trump ved flere anledninger. Men han bruker sjeldent presidentens navn.

Under en tale i Illinois i september nevnte han riktignok Trumps navn to ganger. Obama snakket om politikk som spilte på «frykt og avsky», og sa at Trumps avfeielser av demokratiske normer var en betydelig trussel mot dagens velferdssamfunn.

- Det startet ikke med Donald Trump. Han er symptomet, men ikke årsaken, sa Obama fra talerstolen.

Trump svarte på kritikken ved å si at han hadde sett talen, men at han sovnet underveis.

OBAMA: Tidligere president, Barack Obama, kom med ny kritikk av Donald Trump i en tale han holdt for studenter i Illinois fredag kveld. Video: CNN Vis mer

Mellomvalg

Fram til september i år hadde det vært relativt stille fra Obama, til mange demokraters frustrasjon. De anser nemlig Obama som deres viktigste våpen i kampen mot Trump og hans støttespillere.

Katie Hill, Obamas talsperson, sa i september at Obama kom til å prioritere samlinger som kan spille en avgjørende rolle for å vinne Kongressen og Senatet ved mellomvalget i november.

I Milwaukee håper demokratene at Obama kan få flere personer til stemmeurnene. Valgdeltakelsen falt dramatisk fra 2012, da Obama sto på stemmeseddelen, til 2016, da Hillary Clinton tapte mot Trump, ifølge Milwaukee Journal Sentinel.

Obama var også en av flere demokratiske politikere som de siste dagene ble tilsendt pakkebomber av en hardnakket Trump-tilhenger.

Mellomvalget i USA, som er 6. november, har blitt et symbolvalg for de to splittede partiene og debattklimaet i landet har blitt giftig. Demokratene kan under valget sikre seg flertallet i begge kamrene i Kongressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer