Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama mener Sony ikke burde ha trukket «The Interview»

Holder pressekonferanse nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før han dro på juleferie til Hawaii, holdt USAs president Barack Obama i kveld en oppsummerende pressekonferanse i Det hvite hus i Washington. Der oppsumerte han året i stort og smått, og annonserte blant annet at myndighetene ikke lenger anser det som nødvendig å berge bilindustrien.

Skattebetalerne har nå fått tilbake hver eneste krone av pengene som er brukt på industrien - og mer til -, og industrien er nå på sitt sunneste siden 2005,  hevdet han.

Du kan følge pressekonferansen her.

Men da han åpnet for spørsmål fra pressekorpset, var det Sony-skandalen som ble tatt opp først. Da Obama ble spurt om han syns det var feil av Sony å trekke «The Interview», etter trusler fra det som angivelig er hackere med tilknytning til Nord-Korea, var han klar: 

- Ja, jeg syns de gjorde en tabbe, sa Obama, som understreket at han hadde sympati og forståelse for at Sony handlet som de gjorde.

- Men jeg hadde ønsket at de hadde snakket med meg først, fortsatte han.

- Jeg elsker Seth Hadde de gjort det, hadde den amerikanske presidenten advart dem mot konsekvensene av å la seg diktere av en diktator.  

- Vi kan ikke ha et samfunn der en diktator et eller annet sted kan påføre oss sensur, sa Obama.

- Det sier noe om Nord-Korea som samfunn at de lanserte et fullt statlig angrep på et filmstudi som følge av en satirisk film med Seth Rogen og James Franco. Jeg elsker Seth og jeg elsker James, men at dette ble ansett som en trussel, sier noe om Nord-Korea.
   FBI: Nord Korea står bak Torsdag kunngjorde USAs nasjonale sikkerhetsråd at de har startet etterforskning av datainnbruddet mot Sonys filmstudio 25. november. Sony Pictures' datasystemer brøt sammen, en rekke interne eposter ble lekket, og actionkomedien «The Interview» ble tatt av plakaten etter trusler fra hackerne. «The Interview» er en actionkomedie som parodierer Nord-Koreas leder Kim Jong-Un.

FBI konkludert i dag med at Nord-Norea står bak:

- Det foreligger tilstrekkelig informasjon til å konkludere at den nordkoreanske regjeringen er ansvarlige for dataangrepet, heter det i en uttalelse fra FBI.

Tekniske analyser som FBI har gjennomført, knytter angrepet til nordkoreanske IP-adresser. Metodene brukt i angrepet mot Sony Pictures, sammenfaller med metodene brukt i angrepet mot sørkoreanske banker og mediebedrifter i 2013, et angrep Nord-Korea sto bak, heter det videre i uttalelsen.

Det er den ukjente hackergruppen Guardians of peace (GOP) som har tatt på seg ansvaret for angrepet. De hyller kanslleringen.