- Obama mener USA kan angripe Syria alene

- Mener han ikke behøver FN-godkjenning eller deltakelse fra andre land.

ALENE: I følge velrenommerte New York Times mener president Barack Obama at USA kan sette i gang et militært angrep alene, og uten godkjenning fra FNs sikkerhetsråd.Foto: AP/Jacquelyn Martin
ALENE: I følge velrenommerte New York Times mener president Barack Obama at USA kan sette i gang et militært angrep alene, og uten godkjenning fra FNs sikkerhetsråd.Foto: AP/Jacquelyn MartinVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt tyder nå på at et USA-angrep mot Syria kan komme så snart FNs våpeninspektører er ute av landet, skriver New York Times.

Ifølge den velrenommerte amerikanske avisen er president Barack Obama villig til å sette i gang et militært angrep alene, og uten godkjenning fra FNs sikkerhetsråd.

Krigsforbrytelse
Flere statsledere har i dag gitt støtte til planene om en straffeaksjon mot Syria, etter gassangrepet som både Obama og britenes statsminister David Cameron er helt overbevist om ble iverksatt av det syriske regimet.

Flere hundre ble drept i det brutale angrepet mot Zamalka nær Syrias hovedstad Damaskus den 21. august.

«Det handler om storskala-bruk av kjemiske våpen og vårt svar på en krigsforbrytelse - ingenting annet», sa Cameron i det britiske parlamentet i dag.

Han var bekymret for at gassangrepet var en slags prøveballong fra Bashar al-Assad, men fikk ikke parlamentets tilslutning til sitt ønske om et militært angrep.

Begrenset angrep
Et møte i sikkerhetsrådet som for kort tid siden ble avsluttet, endte ifølge Huffington Post uten tegn til enighet om Syria-krisen.

Men ifølge New York Times skal USAs president mene at en enighet i sikkerhetsrådet heller ikke er nødvendig.

Dette bygger avisen på samtaler med høytstående funksjonærer i Obamas administrasjon.

Ifølge disse funksjonærene vil amerikansk etterretningsmateriale som legges fram i kveld vise at styrker lojale til Syrias president Bashar al-Assad var ansvarlige for gassangrepet i utkanten av Damaskus.

Selv om ikke al-Assad kan knyttes direkte til angrepet, mener administrasjonen at bevisene er gode nok til et begrenset angrep som skal skremme Syrias regjering fra å bruke slike våpen igjen.

USA-operasjon
Obamas rådgivere tror ikke noen godkjenning av en militæraksjon vil komme i Sikkerhetsrådet, fordi dette blokkeres av Russland.

Fordi bruk av kjemiske våpen er internasjonalt bannlyst og fordi Obama vil beskytte USAs allierte Tyrkia, Jordan og Israel mot bruk av slike våpen, mener han og hans administrasjon at dette heller ikke er nødvendig for å rettferdiggjøre en begrenset militæraksjon.

Obama skal ha «gjort det klart at et initiativ her vil komme fra USA, og mens han ønsker internasjonal deltakelse velkommen, avhenger han ikke av involvering fra utenlandske styrker for det som essensielt vil bli en operasjon gjennomført av USA», skriver New York Times.

Samtidig gjør kildene avisen har snakket med det klart at det ikke er tatt noen beslutning om å angripe Syria.