Obama mot røkla på G-20

Det er skapt et inntrykk av at alle raser mot en sta Vladimir Putin, som ikke vil gjøre noe i Syria. Men i virkeligheten er det Barack Obama som står alene med sitt krav om bombing.

STIVE SMIL: Vladimir Putin og Barack Obama var helt uenige om Syria i St. Petersburg i går. EPA/ANATOLY MALTSEV Scanpix
STIVE SMIL: Vladimir Putin og Barack Obama var helt uenige om Syria i St. Petersburg i går. EPA/ANATOLY MALTSEV ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Konfrontasjonen mellom USAs og Russlands president fortsatte i går, da lederne for de 20 rikeste landene møttes i St. Petersburg.

- G-20 møtet er nettopp ferdig med middagen. Der ble uenigheten om Syria bekreftet, skrev den italienske statsministeren Errico Letta i en tweet seint i går kveld.

Konkurrerende etterretning
Vertskapet, Russland, vil ikke akseptere den vestlige etterretningen som peker i retning av at det var president Bashar al-Assads styrker som brukte kjemiske våpen 21. august, og drepte mer enn 1 300 mennesker i en forstad til Damaskus. Mens Russland på sin side la fram sin etterretning, som skulle vise at det i stedet var opprørere som brukte kjemiske våpen i et angrep ved Aleppo i mars. I kampen om sannheten er angrep viktig.

Et avmålt, men høflig, håndtrykk mellom hovedmennene på dette toppmøtet som er dømt til å handle om det Obama og Putin er aller mest uenige om - nemlig Syria - var så nær hverandre de to kom i går. Det er ikke lagt opp til at de to møtes i private samtaler under møtet i det vakre Konstantin-palasset i byens utkant.

Står han sterkest alene?
Stridstemaet Syria har en annen innfallsvinkel nå enn da G-20 lederne møttes i Balfast i juni. Da var spørsmålet å få Putin med på et FN-vedtak som åpnet for bruk av militærmakt, for å presse fram en politisk avtale uten Assad. Nå er det spørsmål om bombing som avstraffelse, med fare for å dra Iran og Israel inn i krigen, og uten en politisk plan for hva som skjer etter bombene.

Og i dette spørsmålet er det ikke verten Putin som står alene. Det er Obama.

Det er bare den franske presidenten Francois Hollande, som under tvil støtter Obamas planer om begrenset bombing. Resten av verden er imot.

Også EU er imot
Aller sterkest i sin motstand er Russland, som er rasende for at NATO brukte et FN-vedtak om Libya i 2011 til å være opposisjonens flyvåpen, og bidro til å avsatte tyrannen Muammar Kadhafi. Russland føler seg lurt i den saken, og Putin har gjort det helt klart at det ikke vil bli noen gjentakelse i Syria. Kina står støtt bak Russland i spørsmålet om Syria

Men også USAs nærmeste allierte, EU, er helt klar i sin holdning til bombing.

- Det finnes ingen militær løsning i den syriske konflikten. Bare en politisk løsning kan stanse den fryktelige nedslaktningen, og bruddene på menneskerettighetene, sa presidenten i EUs ministerråd Herman Van Rompuy. Heller ikke Storbritannia støtter bombing etter at parlamentet stemte ned statsminister David Cameron i forrige uke, og mange av Camerons enge konservative gjorde opprør.

Det sterkeste presset
Også de mektige økonomiene i de såkalte BRICS landene, Brasil, Kina (China på engelsk) Russland, India og Sør-Afrika advarer på det sterkeste mot et militært angrep på Syria. De frykter høyere oljepriser og konsekvensene for verdensøkonomien.

Men Obama forsvarte sitt standpunkt også i St. Petersburg i går.

- Syria handler ikke bare om tragedien, (gassangrepet) men også om å bryte internasjonal lov, sa Obama ifølge Reuters. Den amerikanske kongressen skal i neste uke stemme over om USA skal bombe Syria eller ikke. Og det er langt fra sikkert at Obama får et ja fra sine egne, selv om han egentlig ikke trengte å spørre dem.

Men også på andre fronter hadde Obama problemer i går. Brasils president Dilma Rousseff - som er på møtet - avlyste et statsbesøk til USA fordi hun ikke har fått noen forklaring på hvorfor amerikansk etterretning ifølge varsleren Edward Snowdens dokumenter har overvåket henne.

Det politiske presset var derfor ikke utelukkende på Russland og Vladimir Putin i går. Det var enda mer på USA og Barack Obama.