MØTE: Det spontane møte mellom lederne av de to store landene skjedde etter en uke med uenighet. Foto: SCANPIX/REUTERS/JASON REED
MØTE: Det spontane møte mellom lederne av de to store landene skjedde etter en uke med uenighet. Foto: SCANPIX/REUTERS/JASON REEDVis mer

Obama møter Kinas statsminister etter en uke preget av skittkasting

Det viktige Sør-Kinahavet har skapt bølger i forholdet mellom USA og Kina denne uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama holdt lørdag samtaler med Kinas statsminister Wen Jiabao etter en uke med skarp kritikk fra begge sider.

Det er en tjenestemann i Det hvite hus som opplyser om det spontane møtet.

Obama og Wen møttes utenom toppmøtet i Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN) på Bali, hvor begge deltar til tross for at de ikke er medlemmer av organisasjonen.

Soldater i Australia Den siste uken har vært preget av spekulasjoner og skittkasting mellom verdens største økonomier. Obama mener Kina må lære seg å «følge reglene» i internasjonal handel og finans.

Den amerikanske presidenten ertet også på seg Beijing da han kunngjorde at han vil utplassere 2.500 amerikanske marinesoldater nord i Australia.

Det har fått Kina til å uttrykke bekymring, noe som igjen fikk Australias utenriksminister til å be Kina om å la den australske sikkerhetspolitikken være i fred.

Omstridt hav Den kinesiske statlige avisen Global Times advarte fredag Kinas naboland mot å stå på USAs side i feiden om Sør-Kinahavet. Det kan i så fall få økonomiske konsekvenser, het det i en artikkel.

Det er ventet at det omstridte havet vil dominere ASEAN-toppmøtet.

Sør-Kinahavet er svært viktig som handelsrute for USA, og Obama har signalisert at han vil ta opp temaet under Bali-møtet - til tross for at Beijing insisterer på at det ikke er et egnet diskusjonstema.

(NTB)