Obama nekter å frigi skrekkbilder

Har ombestemt seg.

SYMBOLBILDET: Soldaten Lynndie England ble symbolet på mishandlinga i det berykta Abu Ghraib-fengslet, da disse fotografene lekket ut i 2004. England ble dømt til tre års fengsel for behandlinga. Nå skal det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjøre flere mishandlingsbilder, som angivelig vil vise at praksisen var utbredt i flere fengsler. Foto: Scanpix/EPA/WASHINGTON POST
SYMBOLBILDET: Soldaten Lynndie England ble symbolet på mishandlinga i det berykta Abu Ghraib-fengslet, da disse fotografene lekket ut i 2004. England ble dømt til tre års fengsel for behandlinga. Nå skal det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjøre flere mishandlingsbilder, som angivelig vil vise at praksisen var utbredt i flere fengsler. Foto: Scanpix/EPA/WASHINGTON POSTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): I slutten av april kunngjorde Barack Obama at et «betydelig antall fotografier» som viste amerikanske soldaters mishandling av fanger i Irak og Afghanistan skulle offentliggjøres.

Nå har han tatt en helomvending, og besluttet at bildene ikke skal offentliggjøres allikevel, melder blant annet Washington Post og CNN.

- Obama frykter at en offentliggjøring av bildene vil sette amerikanske styrker i fare, og gjøre jobben i Irak og Afghanistan vanskeligere, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus, ifølge Washington Post.

- Var utbredt

Minst 44 bilder fra Bush-tida skulle egentlig blitt offentliggjort 28. mai, etter at borgervernsgruppa ACLU i 2004 krevde dem deklassifisert.

- Disse vil være bevis på at fangemishandlinga var utbredt, og ikke et avvik på Abu Ghraib, i motsetning til hva Bush-administrasjonen hevdet, sier ACLAs advokat Amrit Singh, og siktet til mishandlingsbilder som lekket ut fra skrekkfengslet i 2004.

Robert Gibbs, pressetalsmann for Det hvite hus, sa i går at Obama var bekymret for hva som ville skje hvis bildene ble publisert.

Obama møtte i forrige uke Det hvite hus? advokater, og diskuterte da hva som skulle gjøres. Han ga da ifølge Washington Post uttrykk for at han ikke var komfortabel med å offentliggjøre dem.

Ukjent hva bildene viser

De to senatorene Jo Lieberman (uavhengig, var tidligere demokrat) og Lindsey Graham skrev i forrige uke et brev til Obama, der de ba om at bildene ikke burde publiseres.

- Å offentliggjøre gamle bilder som viser tidligere oppførsel som nå er gjort klart forbud kan ikke føre til noe godt, men skade inntrykket verden har av USA, var blant argumentene til de to senatorene som for øvrig begge er nære støttespillere til tidligere presidentkandidat John McCain.

FESTET TIL LEDNINGER: En Abu Ghraib-fange blir tvunget stil å balansere på en boks, med hette over hodet og ledninger knyttet til kroppen. Foto: AP/SCANPIX
FESTET TIL LEDNINGER: En Abu Ghraib-fange blir tvunget stil å balansere på en boks, med hette over hodet og ledninger knyttet til kroppen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Nøyaktig hva bildene som nå blir hemmeligholdt viser, er ikke kjent, men det skal blant annet være amerikanske soldater som truer og skremmer fanger med våpen.

President Barack Obama har tidligere frigitt dokumenter som beviser utstrakt bruk av vanntortur, såkalt waterboarding.

MÅTTE POSERE: En naken irakisk fange innsmurt i hvite og brune substanser i Abu Ghraib. Foto: SCANPIX
MÅTTE POSERE: En naken irakisk fange innsmurt i hvite og brune substanser i Abu Ghraib. Foto: SCANPIX Vis mer