Obama nekter å frigi skrekkbilder

Har ombestemt seg.

SYMBOLBILDET: Soldaten Lynndie England ble symbolet på mishandlinga i det berykta Abu Ghraib-fengslet, da disse fotografene lekket ut i 2004. England ble dømt til tre års fengsel for behandlinga. Nå skal det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjøre flere mishandlingsbilder, som angivelig vil vise at praksisen var utbredt i flere fengsler. Foto: Scanpix/EPA/WASHINGTON POST
SYMBOLBILDET: Soldaten Lynndie England ble symbolet på mishandlinga i det berykta Abu Ghraib-fengslet, da disse fotografene lekket ut i 2004. England ble dømt til tre års fengsel for behandlinga. Nå skal det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjøre flere mishandlingsbilder, som angivelig vil vise at praksisen var utbredt i flere fengsler. Foto: Scanpix/EPA/WASHINGTON POST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): I slutten av april kunngjorde Barack Obama at et «betydelig antall fotografier» som viste amerikanske soldaters mishandling av fanger i Irak og Afghanistan skulle offentliggjøres.

Nå har han tatt en helomvending, og besluttet at bildene ikke skal offentliggjøres allikevel, melder blant annet Washington Post og CNN.- Obama frykter at en offentliggjøring av bildene vil sette amerikanske styrker i fare, og gjøre jobben i Irak og Afghanistan vanskeligere, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus, ifølge Washington Post. - Var utbredtMinst 44 bilder fra Bush-tida skulle egentlig blitt offentliggjort 28. mai, etter at borgervernsgruppa ACLU i 2004 krevde dem deklassifisert.

- Disse vil være bevis på at fangemishandlinga var utbredt, og ikke et avvik på Abu Ghraib, i motsetning til hva Bush-administrasjonen hevdet, sier ACLAs advokat Amrit Singh, og siktet til mishandlingsbilder som lekket ut fra skrekkfengslet i 2004.Robert Gibbs, pressetalsmann for Det hvite hus, sa i går at Obama var bekymret for hva som ville skje hvis bildene ble publisert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer