- Obama nekter å møte Putin

Skal besøke Russland, men vil ikke møte presidenten før situasjonen med Snowden løser seg, melder NBC.

ISFRONT:  Dette arkivbildet er fra det Nord-Irland i juni da Obama og Putin møttes sist. Arkivfoto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix
ISFRONT: Dette arkivbildet er fra det Nord-Irland i juni da Obama og Putin møttes sist. Arkivfoto: Evan Vucci/AP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama og hans administrasjon har tidligere har tidligere gått hardt ut mot Russiske myndigheter, med president Vladimir Putin. Årsaken er at Russland tok imot varsleren Edward Snowden, og ga ham Russisk visum.

Nå sier Obama at han nekter å møte Vladimir Putin når kan besøker Russland neste måned, før situasjonen rundt Edward Snowden bedrer seg, melder NBC ifølge NRK.

Den tidligere IT-medarbeideren, Edward Snowden, i etterretingsorganisasjonene NSA og CIA har gradvis publisert PRISM-relaterte dokumenter ved hjelp av avisene The Guardian og Washington Post samt varslerorganisasjonen Wikileaks. USAs myndigheter er rasende på 30-åringen og har siktet ham for spionasje.

Blant annet avslørte han et overvåkningsprogram som kalles «Prism», som gjør at NSA kunne søke gjennom innholdet i meldinger sendt av utenlandske personer gjennom amerikanske internettselskaper.

Under en sikkerhetskonferanse onsdag forsvarte sjefen for National Security Agency (NSA), general Keith Alexander, bruken av overvåkningsprogrammet Prism. Han hevder det trolig har vært med å avverge 54 planlagte terrorhandlinger.

Samtidig understreket Alexander at programmet ikke var blitt brukt til å overvåke amerikanske borgere med rent mel i posen.

- Intensjonen er ikke å gå etter vanlige folk, men å finne terroristene som finnes blant oss. Vi må ha rettsdokumenter og gjør dette korrekt, og om vi gjør en feil blir vi holdt ansvarlige for det, hevdet Alexander.