Obama nekter å tro at amerikanerne velger Trump som president

- Denne jobben er ikke som å være vert i et talkshow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama fastslår at han har for sterk tillit til det amerikanske folk til å tro at de velger Donald Trump som sin neste president.

- Denne jobben er ikke som å være vert i et talkshow eller reality-program. Den handler ikke om forfremmelse eller markedsføring. Den er krevende, sa presidenten da han møtte pressen i forbindelse med et toppmøte med sørøstasiatiske ledere i California mandag.

Mangemilliardæren og eiendomsmogulen Trump var blant annet kjent for TV-programmene «The Apprentice» og «The Celebrity Apprentice» før han startet sin kampanje for å etterfølge Obama i Det hvite hus.

- Jeg fortsetter å tro at Trump ikke vil bli president. Og årsaken til det er at jeg har stor tillit til det amerikanske folk. Jeg tror de anerkjenner at det er en alvorlig jobb å være president, sier Obama.

- Trøblete retorikk Samtidig mener presidenten at ikke bare Trumps mange kontroversielle utspill, men hele det republikanske feltets retorikk, gir grunn til bekymring.

- Dette er ikke bare Trump. Se på uttalelsene fra de andre kandidatene. Det er ikke én eneste kandidat i det republikanske nominasjonsvalget som mener vi burde gjøre noe med klimaendringene, sier Obama.

Presidenten mener at de republikanske kandidatenes retorikk svekker andre lands inntrykk av USA, som Obama regner som et foregangsland i klimakampen.

- Jeg tror utenlandske observatører blir engstelige over noe av retorikken som er blitt brukt i det republikanske nominasjonsvalget og i debattene, sa han mandag.

- Kompliment Donald Trump er klart i front på meningsmålingene i South Carolina før Republikanernes nominasjons kamp flytter seg dit.

Mange mener at forretningsmannen er blitt så populær fordi mange amerikanere er misfornøyde med den sittende regjeringen, og etter Obamas utspill benyttet Trump igjen sjansen til å kritisere presidenten.

- Denne mannen har gjort en så dårlig jobb og satt oss tilbake så mye at det han sier nå faktisk er en stor kompliment, sa Trump og la til at Obama bare ville regjert i én periode dersom Trump selv hadde valgt å stille i valget for fire år siden.

Ifølge RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger har Trump 36,6 prosents oppslutning i South Carolina, der det holdes nominasjonsvalg førstkommende lørdag. Bak ham følger Ted Cruz med 18,4 prosents støtte, Marco Rubio med 15,6, Jeb Bush med 9,4, John Kasich med 9,0 og Ben Carson med 5,4.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram