KRITISK: Barack Obama fikk flere kritiske spørsmål angående sin håndtering av oljekatastrofen under dagens pressekonferanse. Foto: Reuters
KRITISK: Barack Obama fikk flere kritiske spørsmål angående sin håndtering av oljekatastrofen under dagens pressekonferanse. Foto: ReutersVis mer

Obama nekter for Katrina-sammenligning

Kritikken mot Barack Obamas håndtering av oljekatastrofen i Mexico-gulfen øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mens British Petroleum (BP) desperat forsøker å stoppe tidenes største oljelekkasje i USA, svarte i dag Barack Obama pressen på hva hans administrasjon har gjort - og ikke gjort - under oljekatastrofen.

En journalist under dagens pressekonferanse sammenlignet Obamas manglende handlekraft med George W. Bushs elendige håndtering av Katrina-orkanen.

- Historien vil gi meg rett
- Jeg overlater til dere å gjøre sammenligninger. Har vi gjort en plettfri jobb? Nei, absolutt ikke, vi kan alltid gjøre ting bedre. Så får heller historien dømme meg når situasjonen er under kontroll, sier Obama ifølge NY Times, som legger til at han er trygg på at historiens dom vil vise at han har gjort en akseptabel jobb.

- De som mener vi sitter på sidelinja eller er treige til å reagere, kjenner kort og godt ikke fakta.

Obama sørget også for å gi et spark til sin forgjenger Bush, ved å nevne at han har arvet mange av sikkerhetsproblemene ved utelandske selskaper som driver i nærheten av USAs kystlinje.

- BP må lede redningsarbeidet
BP er den store miljøskurken i verden om dagen og i dag avslørte NYT at det britiske oljeselskapet kunne valgt en sikrere - og dyrere - måte å sikre utvinningsstedet i timene før riggen sprengte og katastrofen var et faktum.

BP har også vært ansvarlig for sikringen av stedet etter eksplosjonen, noe Obama får kritikk for.

- Myndighetene har ikke den teknologiske kapasiteten til å gjøre en slik jobb, derfor er BP ansvarlig for de tekniske avgjørelsene.

I dag startet BP et nytt forsøk på å stoppe lekkasjen og foreløpige rapporter tyder på at de kan ha lykkes. Nylige anslag fra amerikanske myndigheter av oljeutslippene viser at de kan være oppe i 19 000 fat olje om dagen. BP har på sin side anslått 5000 fat olje. Hvis myndighetene har rett, er utslippet vesentlig større enn Exxon Valdez-katastrofen i 1989 som så langt er det største i USAs historie.

LEKKASJEN: Oljen spys ut i havet, nå jobber BP på spreng for å rydde opp i sin egen fadese. Foto: Reuters
LEKKASJEN: Oljen spys ut i havet, nå jobber BP på spreng for å rydde opp i sin egen fadese. Foto: Reuters Vis mer