PÅ VEI: Barack Obama forlater hotellet The Thief i Oslo sentrum. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dronekrig, helsereform og Guantanamo gir Obama et blandet ettermæle

- Obama neppe blant topp 10 av amerikanske presidenter

Hans Olav Lahlum mener det er naturlig med oppstuss rundt Obamas besøk, tross et blandet ettermæle.

Store deler av den norske offentligheten fulgte med, da USAs forrige president Barack Obama landet på Gardermoen litt før klokka 11 onsdag.

Dagbladet er blant mediene som omtaler presidentens besøk utførlig. Det mener forfatter og USA-kjenner Hans Olav Lahlum er helt naturlig.

- Det har jo vært betydelig oppstuss rundt tidligere presidentbesøk også, uten at man dermed har konkludert om ettermælet, sier Lahlum til Dagbladet.

- Neppe topp 10

Selv mener Lahlum at Obama, som i dag snakket om ledelse, teknologi og bærekraft på Oslo Business Forums konferanse på Hellerudsletta, må få et blandet ettermæle.

- SURREALISTISK: Birgit Liodden er kommunikasjonsdirektør for Oslo Innovation Week, og er den heldige utvalgte som skal få intervjue Barack Obama i én time - foran 3000 mennesker. Reporter: Angelica Hagen. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror bestemt at han tilhører øvre halvdel blant USAs presidenter, men om det blir topp 10 er jeg mer i tvil om.

For selv om Barack Obama allerede i utgangspunktet var historisk, som USAs første svarte president, er det flere ting som trekker ned.

Stikkord er fangeleiren Guantánamo, intensivering av krigføring ved hjelp av droner, pluss det som for Lahlum er det aller største nederlaget.

- Det største nederlaget han led som president er valget av Donald Trump, sier Hans Olav Lahlum.

Han sier likevel at det ikke var enkelt for Demokratene å vinne tre presidentvalg på rad, og at Hillary Clinton bærer det største ansvaret for valgtapet.

Nedjustert helsereform

Fra Donald Trump tiltrådte, har han gjort sitt beste for å rive ned det Obama bygget opp.

Et godt eksempel er helsereformen, som allerede før Trump vant valget var en mindre imponerende konstruksjon enn det Obama først så for seg.

Mens han i valgkampen argumenterte for universelle helsetjenester, slik som i europeiske land, endte han opp med noe langt mindre: Et system hvor folk selv må kjøpe helseforsikring, men til gunstigere betingelser enn før for lavere inntektsgrupper.

Ifølge The Guardian var «The Affordable Care Act» likevel en milepæl, som «det første sosiale sikkerhetsnettet (i USA) skapt på over 50 år».

- Helsereformen ble tre skritt fram og to tilbake, sier Hans Olav Lahlum.

VITSER: Barack Obama snakker om nordmenn og Norge på scenen til Oslo Business Forum. Video: NTB Scanpix Vis mer

Skuffelse

At Obama som afroamerikaner i det hele tatt ble valgt, skapte internasjonal eufori, som strakte seg langt inn i den ærverdige norske Nobelkomiteen.

- Han var jo historisk bare ved å bli valgt. Sånn sett hadde han et godt utgangspunkt, sier Lahlum

Den for mange uforståelige tildelingen av Nobels fredspris i 2009 ble derimot snarere en ulempe enn en fordel.

Fra da av var Obama dømt til å skuffe - noe han gjorde blant annet gjennom å trappe opp USAs krigføring med droner.

En sjokkerende mengde uskyldige ofre, manglende respekt for andre lands suverenitet, og en praksis som innebærer henrettelser uten lov og dom, er essensen i kritikken av dronekrigen.

- Blandet bilde

Den annonserte stengningen av Guantánamo-basen på Cuba, hvor mistenkte terrorister ble holdt uten lov og dom, var en annen skuffelse.

Den fikk Obama aldri gjennomført.

I økonomisk politikk fikk Obama derimot til en god del. Han kom inn på et veldig krevende tidspunkt, omtrent samtidig med at finanskrisen rystet amerikanske bedrifter og arbeidstakere.

- Han klarte å få USA ut av dødvannet og fikk fart på økonomien, sier Hans Olav Lahlum.

Andre viktige punkter på Obamas skryteliste, er atomavtalen han inngikk med Iran - som Trump fortsatt prøver å skyte ned - og hans avblåsing av den kalde krigen med Cuba.

- Det er et blandet bilde, er Hans Olav Lahlums oppsummering.