Obama og Cameron: - Lar oss ikke kue av barbariske drapsmenn

Skriver felles kronikke i forkant av NATO-møtet.

FELLES KRONIKK:  I forkant av NATO-møtet som startet i Wales i dag, har USAs president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron skrevet en felles kronikk.  Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
FELLES KRONIKK: I forkant av NATO-møtet som startet i Wales i dag, har USAs president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron skrevet en felles kronikk. Foto: REUTERS/Kevin LamarqueVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i forkant av NATO-møtet i Wales lover USAs president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron at de ikke vil la seg kue av islamistene i IS.

«Hvis terroristene tror at vi skal svekkes av deres trusler, kunne de ikke ta mer feil. Land som Storbritannia og USA vil ikke la seg kue av barbariske drapsmenn», skriver de i The Times torsdag.

I artikkelen, som er et forsvar for å styrke NATO, fordømmes også Russlands president Vladimir Putin for å ha tråkket på folkeretten med den ulovlige annekteringen av Krim og intervensjonen i Øst-Ukraina som truer en suveren stat.

Cameron og Obama går blant annet inn for å opprette en multinasjonal reaksjonsstyrke som kan sendes hvor som helst i verden på kort varsel, en styrke som NATO-landene også må investere i.

Men de skriver at løsningen ikke kan være bare militær, og at det er viktig å bygge blokker av frie og åpne samfunn. I Irak innebærer det å inkludere alle irakere — sunnier, sjiaer, kurdere, kristne og andre minoriteter — i en samlingsregjering.

Trener sikkerhetsstyrker «Når trusler mot vår sikkerhet i økende grad har sin opprinnelse utenfor NATOs grenser, må vi bygge flere partnerskap med andre som deler våre verdier og vil ha en tolerant og fredelig verden», skriver de. «Det inkluderer å støtte opp om partnere som konfronterer ISIL på bakken, slik vi har trappet opp støtten til kurdiske og irakiske sikkerhetsstyrker», skriver Cameron og Obama

Stats- og regjeringssjefer fra NATOs 28 medlemsland møtes til toppmøte i Newport i Wales i dag og i morgen, i et av de viktigste Nato-toppmøtene på lenge.

Iforkant av møtet sier avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at Nato ikke har fått noen direkte henvendelse om å bidra i kampen mot IS, men han sier at dette vil bli vurdert seriøst om det kommer.

- I en tid der vi er omringet av kriser, er NATO som en øy der sikkerhet og framgang rår. På dette toppmøtet vil vi forsterke grunnfjellet for sikkerhet i Europa og Nord-Amerika, sa Rasmussen da han ankom Celtic Manor, der toppmøtet finner sted.

Han trakk fram islamistgruppen Den islamske staten (IS), Russlands «angrep på Ukraina» og NATOs framtidige forhold til Afghanistan som de viktigste temaene for møtet.

— Vi vil diskutere hvordan NATO kan bekjempe trusselen fra terrororganisasjonen som kaller seg Den islamske staten. Vi vil ta grep for å forbedre vårt samarbeid med Ukraina og andre partnere. Og vi vil starte et nytt kapittel i vårt forhold til Afghanistan, sa Rasmussen.

(NTB)