HISTORISK:  Cubas president Raul Castro og USAs president Barack Obama har skrevet historie ved å møtes ansikt til ansikt på toppmøtet i Panama. Foto: Peru Presidency / Handout via Reuters / NTB scanpix
HISTORISK: Cubas president Raul Castro og USAs president Barack Obama har skrevet historie ved å møtes ansikt til ansikt på toppmøtet i Panama. Foto: Peru Presidency / Handout via Reuters / NTB scanpixVis mer

Obama og Castro håndhilste

Historisk møte i Panama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cubas president Raúl Castro og hans amerikanske kollega Barack Obama smilte og håndhilste da de møttes under åpningen av toppmøtet i Panama.

Synet av Obama og Castro i samme rom ble umiddelbart et symboltungt bilde på deres felles forsøk på å rive ned isfronten som har skilt nabolandene siden 1961.

Et bilde fra konferansesenteret i Panama by viser Castro og Obama som smiler og småprater med Ecuadors president Rafael Correa rett før åpningsseremonien fredag kveld lokal tid.

Kort tid senere bekrefter USAs nasjonale sikkerhetsråd at de gamle fiendenes presidenter tok hverandre i hånden.

- Under det amerikanske toppmøtet i kveld, hilste president Obama og president Castro på hverandre og tok hverandre i hånden, sier talsperson Bernadette Meehan.

Samtaler lørdag Kilder i Det hvite hus beskriver imidlertid møtet som en uformell seanse og påpeker at paret ikke hadde noen substansiell samtale. Obama og Castro skal etter planen møtes til samtaler lørdag. Under selve seremonien sto de to på samme rekke, bare atskilt av presidentene fra Ecuador og El Salvador.

Toppmøtet markerer på mange måter både et tids- og veiskille, mener forsker og forfatter Vegard Bye.

- Det er veldig historisk. Forholdet mellom USA og Cuba har de siste 50 årene vært preget av kald krig, om enn med visse varme innslag. Latinamerikanere flest mener at det som nå skjer, innebærer slutten på denne kalde krigen, sa Bye til NTB fredag.

Middag Det er dessuten første gang at Cubas leder deltar på toppmøtet der 35 stats- og regjeringssjefer fra begge de amerikanske kontinentene i år er på plass. Etter seremonien i et konferansesenter i Panamas hovedstad, skulle topplederne ha en felles middag ved sjøen.

Cuba og USA ble 17. desember i fjor enige om å bryte ned den over 50 år gamle isfronten mellom de to nabolandene. Fredag ble det kjent at USAs utenriksdepartement vil stryke Cuba fra lista over stater som støtter terrorisme. Obama skal ennå ikke ha avgjort saken, men anbefalingen øker Cubas sjanse til å bli strøket fra svartelista - som er et sentralt krav fra Havanna.

Milepæl Fredag ble nok en milepæl nådd i det gryende vennskapet mellom Cuba og USA. På tampen av det panamerikanske toppmøtet publiserte det amerikanske utenriksdepartementet et bilde av et historisk håndtrykk mellom utenriksminister John Kerry og hans cubanske kollega Bruno Rodriguez i Panama by.

Det er første gang siden 1958 at de to landenes toppdiplomater har hatt et formelt møte.

(NTB)