Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama og Castro varsler viktig kunngjøring

- Vil normalisere det diplomatiske forholdet.

KUNNGJØRINGER: USAs president Barack Obama og Cubas president Raul Castro hilser på hverandre under minnemarkeringa for Nelson Mandela i Johannesbyrg i fjor. I dag skal begge to komme med kunngjøringer etter at flere fanger de to landene imellom skal være løslatt. Foto:  REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix
KUNNGJØRINGER: USAs president Barack Obama og Cubas president Raul Castro hilser på hverandre under minnemarkeringa for Nelson Mandela i Johannesbyrg i fjor. I dag skal begge to komme med kunngjøringer etter at flere fanger de to landene imellom skal være løslatt. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB:) Cubas president Raul Castro og USAs president Barack Obama skal onsdag klokka 18 komme med en kunngjøring om forholdet mellom de to landene.

Det er statlig cubansk TV som melder at Castro vil komme med en «viktig kunngjøring» til det cubanske folk om forholdet til USA. Samtidig varsler Det hvite hus at Obama også vil komme med en kunngjøring om forholdet til øystaten i sør.

Stor endring Ifølge nyhetsbyrået AP skal USA og Cuba nå starte diskusjonene om å normalisere det diplomatiske forholdet og åpne ambassadene.

Ifølge AP snakket de to presidentene sammen i går, noe som regnes for å være foranledningen til at de to landene nå velger å normalisere forholdet.

Forholdet de to landene mellom er bedre enn det har vært på flere tiår. Obama lettet på reiserestriksjoner og andre restriksjoner i 2011.

Ifølge CNN vil kunngjøringen Obama kommer med i dag bety en stor endring i Cuba-politikken. Ifølge kilder til TV-kanalen skal endringene være de største siden handelsblokaden i 1961.

Løslatt fange Samtidig har Cuba i dag løslatt amerikanske Alan Gross etter fem år i fengsel, opplyser amerikanske myndigheter.

Nå 65 år gamle Gross ble arrestert 3. desember 2009, før han senere ble dømt til 15 års fengsel på Cuba. Han ble dømt for å ha importert forbudt teknologi, deriblant satellittelefoner og datautstyr, til Cuba, uten løyve. Gross jobbet for U.S. Agency for International Development (USAID), en amerikansk føderal etat som har ansvar for USAs ikke-militære utviklingshjelp.


Han sultestreiket tidligere i 2014, men onsdag ble han altså løslatt. Han ble løslatt i en humanitær fangeutveksling.

Ifølge CNN har Cuba også løslatt en amerikansk etterretningskilde. TV-kanalen melder også at USA har løslatt tre cubanske etterretningsagenter.

Saken oppdateres

Lik Dagbladet på Facebook