DREPT: Flyangrepet og drapet av militærlederen Ahmad Jabari i Hamas, har på ny satt sinnene i kok på Gaza-stripen. FN hadde hastemøte i natt. Foto: AP / IDF / NTB scanpix
DREPT: Flyangrepet og drapet av militærlederen Ahmad Jabari i Hamas, har på ny satt sinnene i kok på Gaza-stripen. FN hadde hastemøte i natt. Foto: AP / IDF / NTB scanpixVis mer

Obama og FN forsøker å hindre opptrapping i Gaza

FNs sikkerhetsråd i hastemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd møttes onsdag kveld til hastemøte om Gaza mens president Barack Obama snakket med lederne i Israel og Egypt for å prøve å hindre at konflikten trappes opp.

I Sikkerhetsrådet forsvarte USAs FN-ambassadør Susan Rice Israels rett til selvforsvar mot rakettangrepene som er kommet fra Gazastripen de siste dagene.

Mens arabiske land ba Sikkerhetsrådet fordømme de israelske angrepene, framførte Rice USAs syn at det ikke er noe som rettferdiggjør volden som Hamas og andre «terrororganisasjoner» nå retter mot Israel.

Hastemøtet var innkalt av Egypt og andre arabiske land etter at Israel tok livet av lederen for Hamas' militære fløy og åtte andre palestinere i løpet av et 20-tall flyangrep mot Gazastripen.

Flere drept Torsdag morgen ble ytterligere tre palestinere drept i et israelsk flyangrep

Palestinerne anklager Israel for drap på ni mennesker, mens Israel svarer at de var tvunget til å reagere mot et økende antall rakettangrep.

Under debatten i Sikkerhetsrådet viste Rice til at det har vært minst 768 rakettangrep fra Gaza mot Israel hittil i år.

- Israel, som enhver annen nasjon, har rett til å forsvare seg mot slike ondsinnede angrep, sa hun.

Både palestinernes FN-utsending og andre arabiske land oppfordret rådet til å be Israel stanse angrepene, men ifølge Indias FN-ambassadør Hardeep Singh Puri ble det bare vedtatt en erklæring om at møtet hadde funnet sted.

Obama ringer Tidligere på kvelden snakket president Obama både med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Egypts president Mohamed Mursi for å forsøke å hindre en opptrapping.

Obama gjentok overfor begge lederne USAs holding om at Israel har rett til å forsvare seg mot rakettangrep fra Gazastripen.

Han sa seg enig med Netanyahu i at Hamas må stanse sine angrep for at situasjonen skal roe seg, men han oppfordret også Netanyahu til å gjøre alt han kan for å spare sivile liv.

Også i samtalen med Mursi fordømte Obama rakettangrepene fra Gaza. De to var enige om behovet for å samarbeide for å redusere spenningen så fort som mulig.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var onsdag også på banen med telefoner til Netanyahu og Mursi for å uttrykke sin bekymring for en ny runde med kamper.

Arabisk sinne De voldsomme israelske reaksjonene på rakettene har vakt sinne i arabiske land. Egypt kalte hjem sin ambassadør til Israel, og Den arabiske liga sammenkaller til krisemøte lørdag..

Mange frykter at det går mot en ny krig om Gaza etter at Israel varslet en større offensiv og ikke utelukker bruk av bakkestyrker.

- Hvis det blir nødvendig, er vi beredt til å utvide operasjonen, sa Netanyahu på israelsk TV onsdag kveld, mens forsvarsminister Ehud Barak sa at dette bare er starten på operasjonen og at det ikke blir en lett løsning.

Shin Bet bak Israels innenlandske etterretningstjeneste Shin Bet bekreftet at den sto bak angrepet på Ahmad al-Jaabari og begrunner attentatet med militærlederens «terroraktivitet» gjennom flere tiår.

Jaabari, som var leder i Hamas' militære fløy Izz el-Deen al-Qassam, ble drept sammen med sin livvakt da bilen de satt i, ble truffet av en israelsk rakett i Gaza by onsdag.

Minst åtte andre palestinere, de fleste sivile inkludert kvinner og barn, er drept i over 20 flyangrep. De 20 angrepene er Israels reaksjon på over 120 raketter og åtte sårede israelere på fem dager.

NTB