- Obama og Hillary er kanskje den verst tenkelige konstellasjon

Barack Obama vant kampen mot Hillary. Men hvorfor er det egentlig en dårlig idé at hun blir visepresidenten hans?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barack Obama selv og ledende amerikanske nyhetsmedier konkluderer nå med at han har sikret de 2118 delegatene som trengs for å vinne nominasjonen, og dermed er demokratenes presidentkandidat.

- Den formelle beslutningen fattes ikke før i august, men dette er i praksis avgjort, sier Svein Melby, leder for Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet.no.

Selv om Hillary Clinton selv ikke har trukket seg offisielt, går den amerikanske valgkampen inn i en ny fase.

Hillary som visepresident?

Hillary har kommet med flere kraftige hint om at hun kan tenke seg å stille som visepresidentkandidat.

Men det er høyst usikkert om hun er en tenkbar kandidat for Obama. Da Dagbladet.no snakket med Melby etter den såkalte supertirsdagen i februar hadde han ingen tro på at Obama og Clinton kunne slå sine krefter sammen. Han har ikke mye større tro på en Hillary-Obama-kampanje nå.

- Jeg trodde ikke noe på at Hillary selv var interessert i å være nummer to. Og det er jeg ikke sikker på nå heller. Det er et spill som foregår nå, der Hillary ønsker å sikre sin politiske framtid best mulig, sier Melby, som er en av Dagbladet.nos valgeksperter.

- Det er ingen som kan beskylde henne for å ha ødelagt for ham når hun stiller seg selv til disposisjon som hans visepresidentkandidat og bidrar til enighet i partiet. Dermed får hun muligheten til å igjen være en sentral kandidat som presidentkandidat hvis Obama skulle tape dette valget, sier Melby.

DRØM ELLER MARERITT? Hillary og Obama har blitt omtalt som et mulig drømmelag. Men de kan også bli en marerittløsning. Foto: Charles Krupa/AP/Scanpix
DRØM ELLER MARERITT? Hillary og Obama har blitt omtalt som et mulig drømmelag. Men de kan også bli en marerittløsning. Foto: Charles Krupa/AP/Scanpix Vis mer

- Obama vil ikke ha henne

Nyhetsbyrået Reuters har listet opp de mest aktuelle visepresidentkandidatene for Obama. Blant dem er Bill Richardson, som selv prøvde seg som presidentkandidat i denne valgkampen, og Kathleen Sebelius, guvernør i Kansas.

Svein Melby tror Obama innerst inne ønsker seg en helt annen kandidat enn Hillary Clinton.

- Han vil ikke bare få med seg Hillary, men også Bill. Å styre USA sammen med de to, som begge har sterke ambisjoner om å selv styre USA, er kanskje den verst tenkelige konstellasjon, sier Melby.

Han mener det vil kunne tolkes som svakhet hvis Obama velger Hillary.

- Når Obama åpenbart ikke har lyst til det, vil det være et signal om at han lar seg presse og at han er svak hvis han velger henne. Og det kan være noe av det verste å starte en valgkamp med, sier han.

USA-eksperten tror også rent politiske grunner ligger i veien.

- Hele Obamas kandidatur står og faller på change-budskapet. Han markedsfører seg som en ny generasjon politiker som vil videre fra 68-generasjonens politikere. Det vil være ødeleggende for hans kandidatur å velge Hillary, som er den kanskje fremste eksponenten for denne generasjonen, mener Melby.

- Obama og Hillary er kanskje den verst tenkelige konstellasjon

Hvem vinner til slutt?

Obama må nå konsentrere seg om konkurransen med John McCain, ikke partifellen Hillary.

McCain har allerede i dag ønsket Obama velkommen som offisiell konkurrent med å komme med kraftige angrep på sikkerhetspolitikken hans.

Men har Obama egentlig noen sjanse mot McCain?

- Absolutt. I utgangspunktet er Obama favoritt i mine øyne, mener Melby.

- Han har først og fremst en sjanse fordi amerikanerne er luta lei den sittende administrasjonen som er republikansk, og McCain får ikke løpt fra partitilhørigheten. Folk ønsker forandring, og Obama representerer det, sier han.

Obama har i nominasjonskampen vist stor evne til å mobilisere velgergrupper som vanligvis ikke har gått til stemmeurnene ved valg. Samtidig har han ikke klart å få med seg de typiske hvite arbeiderklassestemmene i like stor grad som Hillary Clinton.

- Obama kan klare å få tak i de uavhengige velgeren, og spesielt de yngre, og det kan fort kompensere for de gruppene han ikke klarer å nå like sterkt som Hillary. En må huske at en tredjedel av velgerne verken definerer seg som republikaner eller demokrat, sier Melby.

John McCain framstår som en svært annerledes kandidat enn den sittende presidenten. Melby gleder seg til å følge kampen mellom ham og Obama.

- McCain er en sterk kandidat. Han framstår nok for mange som tryggere i utenriks- og sikkerhetspolitikken, og oppfattes kanskje som en mer effektiv kandidat, sier Melby.

- Valgkampen har vært uhyre interessant, og nå blir den enda mer interessant. Vi får to svært forskjellige kandidater, og det kunne nesten ikke har vært klarere forskjeller mellom dem, ikke minst i utenrikspolitikken, sier Melby.

FARVEL FOR DENNE GANG: Hillary Clinton har ingen mulighet til å bli demokratenes presidentkandidat.
POPULÆR: Barack Obama har sikret seg støtten som trengs for å bli demokratenes kandidat.
SEIERHERREN: Obama omfavnet kona i seiersrusen i natt.