Obama og Putin fortsatt uenige om Syria-løsning

Første møte etter Putins president-comeback.

 FØRSTE MØTE SOM PRESIDENTER:  Barack Obama og Vladimir Putin møttes endelig i Los Cabos i Mexico mandag - første møte etter at Putin kom tilbake som president i Russland. FOTO: Carolyn Kaster, AP/NTB SCANPIX.
FØRSTE MØTE SOM PRESIDENTER: Barack Obama og Vladimir Putin møttes endelig i Los Cabos i Mexico mandag - første møte etter at Putin kom tilbake som president i Russland. FOTO: Carolyn Kaster, AP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to presidentene møtte hverandre under G20-toppmøtet i Los Cabos i Mexico mandag. Det var det første møtet mellom dem siden Putin ble gjeninnsatt som Russlands president tidligere i vår.

Øverst på dagsorden sto krisen i Syria, som de to landene er uenige om hvordan kan løses.

- Vi var enige om flere punkter om denne saken, sa likevel Putin etter møtet.

Obama sa at han og hans russiske kollega er enige om at volden i Syria må stansen umiddelbart og at det er nødvendig med en politisk løsning på konflikten.

Ingen detaljer Ifølge Obama var han og Putin også enige om at USA og Russland må jobbe tett med internasjonale aktører, deriblant spesialutsending Kofi Annan, for å finne en løsning på borgerkrigen i Syria.

Noen flere detaljer om hvordan de mener krisen kan løses, kom de imidlertid ikke med. Myndighetene i Moskva har hele tiden holdt fast på sin støtte til Assad-regimet og har flere ganger lagt ned veto mot Syria-resolusjoner i Sikkerhetsrådet.

Russerne sier også konsekvent nei til militær intervensjon for å fjerne regimet i Damaskus.

De to presidentene diskuterte også Iran, det omstridte amerikanske rakettskjoldet i Europa og handelsavtaler blant andre temaer.

Første møte Møtet mellom de to mandag var det første etter at president Putin byttet plass med Dmitrij Medvedev, som nå er russisk statsminister. Men det er ikke den første sjansen de har hatt til å møtes.

I forrige måned uteble Putin fra NATO-toppmøtet i Chicago. Han dukket heller ikke opp på G8-møtet på den amerikanske presidentens landsted Camp David, men sendte i stedet statsminister Medvedev.

Begge avbudene har blitt tolket som en fornærmelse mot Obama, som angivelig ikke har et spesielt godt forhold til sin russiske kollega.

(NTB)