Obama og Putin mener syrerne må få velge

- Vi står sammen i troen på at det syriske folk bør få muligheten til å velge sin egen framtid på uavhengig og demokratisk vis.

SYRERNE MÅ FÅ VELGE: President Barack Obama og hans russiske kollega Vladimir Putin mener det syriske folk bør få velge ledere og krever øyeblikkelig slutt på volden i landet. Her fra G20-toppmøtet i Mexico 18. juni. Foto: ALEJANDRO BOLIVAR / EPA / NTB SCANPIX
SYRERNE MÅ FÅ VELGE: President Barack Obama og hans russiske kollega Vladimir Putin mener det syriske folk bør få velge ledere og krever øyeblikkelig slutt på volden i landet. Her fra G20-toppmøtet i Mexico 18. juni. Foto: ALEJANDRO BOLIVAR / EPA / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama og hans russiske kollega Vladimir Putin mener det syriske folk bør få velge ledere og krever øyeblikkelig slutt på volden i landet.

- For å få slutt på blodsutgytelsene i Syria, krever vi øyeblikkelig stans i all voldsbruk, heter det i en felles kunngjøring fra de to statsoverhodene som mandag møttes under G20-toppmøtet i Mexico.

- Vi står sammen i troen på at det syriske folk bør få muligheten til å velge sin egen framtid på uavhengig og demokratisk vis, heter det videre.

Ifølge Obama er Putin og han enige i synet på at det trengs en politisk prosess for å få slutt på volden i Syria.

Vil ha forhandlinger De to er også enige om å slutte helt og fullt opp om FNs og Den arabiske ligas forsøk på å forhandle fram en avtale mellom president Bashar al-Assad og opposisjonen i Syria.

Noen flere detaljer om hvordan de ut over dette mener at krisen kan løses, kom de imidlertid ikke med.

Russerne har konsekvent sagt nei til bruk av militærmakt for å fjerne Assad-regimet og har flere ganger lagt ned veto i Sikkerhetsrådet for å stanse Syria-resolusjoner som tar til orde for regimeskifte i Damaskus.

Første møte Under det to timer lange møtet mandag diskuterte de to presidentene også Iran, det omstridte amerikanske rakettskjoldet i Europa og handelsavtaler blant andre temaer.

Møtet var det første etter at president Putin byttet plass med Dmitrij Medvedev, som nå er russisk statsminister. Men det er ikke den første sjansen de har hatt til å møtes.

I forrige måned uteble Putin fra NATO-toppmøtet i Chicago. Han dukket heller ikke opp på G8-møtet på den amerikanske presidentens landsted Camp David, men sendte i stedet statsminister Medvedev.

Begge avbudene har blitt tolket som en fornærmelse mot Obama, som angivelig ikke har et spesielt godt forhold til sin russiske kollega.

(NTB)