Obama og Putin «synlig forlegne»

Møtte hverandre for første gang.

TOK EN TITT: President Barack Obama kikket ut vinduet til statsminister Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX
TOK EN TITT: President Barack Obama kikket ut vinduet til statsminister Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs og Russlands mektigste menn føler hverandre på tennene. Statsminister Vladimir Putin overøser president Barack Obama med vakre ord - men kroppsspråket forteller en annen historie.

De to var «synlig forlegne» da de tirsdag møttes i Moskva, skriver nyhetsbyrået Reuters. Obamas bemerkning for kort tid siden, da han kalte Putin «en mann med den ene foten hengende fast i fortiden», så ut til å prege stemningen.

Putins velkomst til Obama var da også omstendelig snarere enn hjertelig.

- Historien om forholdet mellom Russland omfatter svært mange ulike anledninger og begivenheter av la oss si ulik farge, sa han.

«Grå stemning»

- Det var tider da forholdet oss imellom blomstret ganske bra. Men det var også perioder da stemningen, for å si det slik, var nokså grå våre to nasjoner imellom, fortsatte den russiske statsministeren, som i stor grad unngikk øyekontakt med Obama.

Obama snakket mer rett fram og la an en mer optimistisk tone.

- Vi mener dette er en utmerket anledning til å styrke grunnlaget for forholdet mellom USA og Russland, sa presidenten før han og den russiske statsministeren gikk for å drikke te.

Obama understreket senere tirsdag at NATO ønsker samarbeid med russerne og ikke konfrontasjon, men la ikke skjul på at verdenssamfunnet ser med uro på Russlands anstrengte forhold til nabolandene Ukraina og Georgia. Han tok til orde for økt samarbeid mellom USA og Russland på områder som frihandel og energipolitikk.

Iran og Nord-Korea

Den amerikanske presidenten oppfordret også russerne til å slutte seg til USAs arbeid for å stanse spredningen av atomvåpen, og å forhindre Iran og Nord-Korea i å utvikle slike våpen.

Hvis den kjernefysiske trusselen fra Iran ble fjernet, ville behovet for et amerikansk rakettskjold i Øst-Europa langt på vei være borte, framholdt Obama.

- Fremtiden tilhører ikke de som bygger opp hærer på slagmarken eller graver raketter ned i bakken. Fremtiden tilhører unge mennesker som har fantasi og utdannelse nok til å skape, sa presidenten i en tale til elever som har tatt avgangseksamen ved en russisk næringslivsskole.

Senere på dagen skulle Obama møte Sovjetunionens siste president, fredsprisvinneren Mikhail Gorbatsjov, og holde nye samtaler med den russiske presidenten Dmitrij Medvedev, som han også møtte mandag. Mandagens møte brakte framgang i diskusjonene om nye kutt i de to stormaktenes atomarsenaler

Veikart for atomkutt

På dette møtet ble de to presidentene ifølge Russlands viseutenriksminister Sergej Ryjabkov enige om å arbeide for et «veikart» for ruten fram mot en ny avtale om kutt i arsenalene av langtrekkende atomvåpen. Denne skal erstatte den gamle START-avtalen, og kan føre til at arsenalene kommer ned i rundt 1.500 på hver side.

Russiske medier har vært påfallende nøkterne i sin omtale av besøket fra USA. Det har ifølge Reuters ikke vært tegn til den overbegeistrede «obamanien» som preger deler av mediedekningen ved tilsvarende anledninger i vestlige land, og russiske kommentatorer har konsentrert seg om sakene snarere enn personene på toppmøtet.

Meningsmålinger viser da også at russere flest fortsatt ser med mistro på USA og ennå ikke er overbevist om at Obama står for noe nytt og annerledes i amerikansk politikk. Mange russiske næringslivsledere ser derimot på presidentbesøket som en sjanse til å undertegne nye og lønnsomme samarbeidsavtaler med amerikanske selskaper.