ALLE MOT ÉN: Under G8-møtet i Nord-Irland i fjor sommer diskuterte disse herrene fred i Syria. Nå er situasjonen på Krim den store bekymringen for David Cameron, Barack Obama og Francois Hollande. Vladimir Putin (t.v.) har imidlertid hevdet sin rett til russisk tilstedeværelse på Krim. Foto: AFP PHOTO / BEN STANSALL
ALLE MOT ÉN: Under G8-møtet i Nord-Irland i fjor sommer diskuterte disse herrene fred i Syria. Nå er situasjonen på Krim den store bekymringen for David Cameron, Barack Obama og Francois Hollande. Vladimir Putin (t.v.) har imidlertid hevdet sin rett til russisk tilstedeværelse på Krim. Foto: AFP PHOTO / BEN STANSALLVis mer

Obama og vesten øker presset på Russland mens volden og uroen eskalerer på Krim

Truer med å lukke døra for diplomatisk løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainske myndigheter anklaget i går pro-russiske-styrker for aggresjon mot ukrainere på Krim-halvøya. Vestlige ledere og ukrainske myndigheter fryktet sammenstøt, og i dag ble bekymringen et faktum da pro-ukrainske demonstranter ble angrepet av pro-russiske demonstranter.

Ifølge BBC ble ukrainerne angrepet og banket opp med pisker, da de markerte 200-årsdagen til poeten og nasjonalhelten Taras Sjevtsjenko.

Samtidig med ukrainernes merkedag, var også pro-russiske demonstranter ute i gatene i Krim.

Strammer grepet Vestlige ledere har også brukt helga på å understreke alvorlighetsgraden av den pågående konflikten på Krim-halvøya sørøst i Ukraina.

Den siste uka har den russiske militærtilstedeværelsen på Krim vært svært merkbar. Russiske militærfartøy og styrker inntok Krim, og på fredag stormet russiske styrker en ukrainsk militærbase på Krim.

PRO-RUSSISK DEMONSTRASJON: Mange på Krim ønsker å tilhøre Russland. I dag demonstrerte flere av de i gatene i Simferopol på Krim. Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)
PRO-RUSSISK DEMONSTRASJON: Mange på Krim ønsker å tilhøre Russland. I dag demonstrerte flere av de i gatene i Simferopol på Krim. Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic) Vis mer

Torsdag vedtok også de regionale myndighetene på Krim en folkeavstemning om hvorvidt Krim skal tilhøre Russland eller Ukraina.

På bakgrunn av den økende militære tilstedeværelsen, og vedtaket fra parlamentet i Krim, har USAs president Barack Obama hatt samtaler med de britiske, franske og italienske statslederne. Han har også snakket med presidentene i Litauen, Latvia og Estland.

De avviste vedtaket om folkeavstemning på Krim, og hevdet at det bryter med Ukrainas grunnlov.

- Statslederne gjorde det klart at Russlands brudd på internasjonal lov vil isolerede dem fra den internasjonale samfunnet, sa Det hvite hus i en uttalelse, ifølge CNN.

PRO-UKRAINA: Ukrainske demonstranter var også ute i gatene i Simferopol med budskap fra 200-årsjubilanten Taras Sjevtsjenko. I byen Sevastopol ble pro-ukrainere som markerte jubileet til poeten banket opp av pro-russiske demonstranter. REUTERS/Thomas Peter
PRO-UKRAINA: Ukrainske demonstranter var også ute i gatene i Simferopol med budskap fra 200-årsjubilanten Taras Sjevtsjenko. I byen Sevastopol ble pro-ukrainere som markerte jubileet til poeten banket opp av pro-russiske demonstranter. REUTERS/Thomas Peter Vis mer

- Alle lederne ble enige om at Russland må trekke sine styrker tilbake til militærbasene. Samtidig må de tillate internasjonale menneskerettsobservatører inn i området. Russland må også sørge for direkte kontakt med Ukraina for å trappe ned konflikten og sørge for at Ukrainas uavhengighet og territorielle intergritet blir gjenopprettet, heter det i uttalelsen.

Diplomati-ultimatum USAs utenriksminister John Kerry ringte også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i går og fortalte at Krim er en del av Ukraina og at Moskva må unngå militær eskalering.

Samtidig ga han den russiske ministeren et ultimatum: Dersom Russland fortsetter eskaleringen og provokasjoner på Krim eller andre steder i Ukraina, eller om det gjøres forsøk på å annektere Krim-halvøya, vil USA lukke alle dører for en diplomatisk løsning.

Russlands utenriksminister sa tidligere at krisen i Ukraina var «kunstig skapt», og president Vladimir Putin insisterer på at han har rett til å forsvare russiske interesser og etniske russere på Krim.

Rundt 60 prosent av de drøy to millioner innbyggerne på Krim er etnisk russere. Rundt en fjeredel av befolkningen er ukrainere, mens majoriteten av den resten av innbyggerne er Krim-tatarer.

SPENT SITUASJON: Statsledere og diplomater følger situasjonen på Krim tett. Konflikten om halvøyas framtid er et brennhet tema blant statslederne. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SPENT SITUASJON: Statsledere og diplomater følger situasjonen på Krim tett. Konflikten om halvøyas framtid er et brennhet tema blant statslederne. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Les om Krim-tatarens kamp for å få bli værende på Krim (krever innlogging).

Viker ikke en centimeter Fungerende statsminister i Ukraina, kom med en klar tale under 200-årsmarkeringen for Tar Sjevtsjenko i hovedstaten Kiev i dag.

- Dette er vårt land. Våre fedre og bestfedre har kjempet for dette landet, og vi viker ikke en centimeter fra Ukrainsk land. La Russland og deres president vite dette, sa han foran folkemengden i Kiev, ifølge AP.

Frykt i nabolandene Statslederne i Baltikum-landene, som også deltok i helgas samtaler med USA, Italia, Storbritannia og Frankrike, har også uttrykt bekymring for Russlands agressive tilnærming på Krim.

Litauens president Dalia Grybauskait mener Russlands handlinger er en trussel for hele Europa, og frykter at Moskva nå streker opp Europa-kartet på nytt, melder Reuters.

- Det er signalet Russland sender, og vi må forstå det raskt og reagere umiddelbart. For etter Ukraina, er det Moldova som står for tur. Så en rekke andre land, sa Grybauskait da hun ankom det ekstraordinære EU-toppmøtet i dag.

- Det er en åpen og brutal aggresjon. Russland forsøker å omskrive Europas grenser. Det er det som nå skjer, sa hun videre.

Videre sa hun at Russlands militære øvelser med taktiske våpen i Østersjøen truet Polen og Litauen.

- Det viser at Russland forsøker å true hele Europa, og har blitt svært uforutsigbare.