Obama om overvåknings-skandelen: - Slapp av, ingen avlytter telefonsamtalene dine

- Men det er en grunn til at dette er hemmelig, sier presidenten om «PRISM»- og teleselskap-avsløringene.

PEKEFINGERTALE: President Obama måtte i kveld forsvarer NSAs overvåkningsprogrammer rettet mot millioner av nettbrukere og telefonkunder. Foto: Evan Vucci / AP / NTB SCANPIX
PEKEFINGERTALE: President Obama måtte i kveld forsvarer NSAs overvåkningsprogrammer rettet mot millioner av nettbrukere og telefonkunder. Foto: Evan Vucci / AP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Avisene The Guardian og Washington Post avslørte i går kveld at det gigantiske amerikanske «avlyttingsbyrået» NSA i 2007 opprettet et topphemmelig overvåkningssystem - PRISM - for å kunne snoke dypere i både pågående kommunikasjon og lagret informasjon knyttet til utenlandske brukere av tjenester hos Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo og Skype.

De oppsiktsvekkende opplysningene om Prism-systemet ble kjent bare én dag etter at The Guardian avslørte at en hemmelig rettslig kjennelse gir NSA daglig tilgang til trafikkdataene til millioner av kunder hos telefonselskapet Verizon.Slik har overvåkerne uhindret innsyn i hvem som ringer hvem, når, hvor lenge og hvor brukerne befant seg da de snakket sammen.

President Barack Obama har etter avsløringene fått kraftig kritikk for å ha tillatt videreføring og kanskje utviding av overvåkningsprogrammer etablert under George W. Bush, etterretningsaktivitet som ikke har vært kjent for det amerikanske folk.

- Ser bare på trafikkdata Drevet på defansiven valgte presidenten i 18-tida i kveld å uttale seg om skandalen for første gang, men kaller oppstyret for en «hype» og ber folk om å roe seg ned.- Ingen lytter på telefonsamtalene dine. Det etterretningsmiljøet gjør er å se på telefonnumre og samtalens varighet. De ser ikke på navn eller innhold, sier Obama om Verizon-saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer