Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama om overvåknings-skandelen: - Slapp av, ingen avlytter telefonsamtalene dine

- Men det er en grunn til at dette er hemmelig, sier presidenten om «PRISM»- og teleselskap-avsløringene.

PEKEFINGERTALE: President Obama måtte i kveld forsvarer NSAs overvåkningsprogrammer rettet mot millioner av nettbrukere og telefonkunder. Foto: Evan Vucci / AP / NTB SCANPIX
PEKEFINGERTALE: President Obama måtte i kveld forsvarer NSAs overvåkningsprogrammer rettet mot millioner av nettbrukere og telefonkunder. Foto: Evan Vucci / AP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisene The Guardian og Washington Post avslørte i går kveld at det gigantiske amerikanske «avlyttingsbyrået» NSA i 2007 opprettet et topphemmelig overvåkningssystem - PRISM - for å kunne snoke dypere i både pågående kommunikasjon og lagret informasjon knyttet til utenlandske brukere av tjenester hos Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo og Skype.

De oppsiktsvekkende opplysningene om Prism-systemet ble kjent bare én dag etter at The Guardian avslørte at en hemmelig rettslig kjennelse gir NSA daglig tilgang til trafikkdataene til millioner av kunder hos telefonselskapet Verizon.

Slik har overvåkerne uhindret innsyn i hvem som ringer hvem, når, hvor lenge og hvor brukerne befant seg da de snakket sammen.

President Barack Obama har etter avsløringene fått kraftig kritikk for å ha tillatt videreføring og kanskje utviding av overvåkningsprogrammer etablert under George W. Bush, etterretningsaktivitet som ikke har vært kjent for det amerikanske folk.

- Ser bare på trafikkdata Drevet på defansiven valgte presidenten i 18-tida i kveld å uttale seg om skandalen for første gang, men kaller oppstyret for en «hype» og ber folk om å roe seg ned.

- Ingen lytter på telefonsamtalene dine. Det etterretningsmiljøet gjør er å se på telefonnumre og samtalens varighet. De ser ikke på navn eller innhold, sier Obama om Verizon-saken.

Han mener den massive analysen av såkalte metadata kan finne spor etter potensielle terrorister, men understreket at sikkerhetstjenestene ennå må skaffe en rettslig kjennelse for å avlytte amerikanere.

På pressekonferansen hevdet Obama også at epostene til amerikanske borgere ikke blir lest gjennom de avslørte programmene. Samtidig gjentok han flere ganger at både telefon- og internettovervåkningen som nå er omtalt har blitt godkjent en rekke ganger av de betrodde komiteene i kongressen.

- De som jobber med dette er profesjonelle. Om man er abstrakt kan man klage på Storebror og at dette er et program som har gått amok, men når man faktisk ser på detaljene så tror jeg vi har funnet den riktige balansen, sier Obama.

- Det er verdt det Obama «ønsker debatten velkommen» - samtidig som han kritiserte mediene som har avslørt overvåkningssystemene.

- Jeg ønsker ikke slike lekkasjer velkommen, siden det er en grunn til at disse programmene er graderte. Det antydes at ethvert gradert program er «hemmelig», at det dermed er mistenkelig. Men hvis ethvert forsøk på å stoppe terrorhandlinger er på forsida av avisene eller på tv, da kommer de som prøver å skade oss til å ta sine forholdsegler, sier presidenten.

Presidenten uttaler at han kom til Det hvite hus med «sunn skepsis» mot overvåkningsprogrammene, men landet på at de forhindrer terrorisme og at han har sørget for overvåkning av overvåkerne som «amerikanere bør være komfortable med».

- Jeg kom fram til at det, alt i alt, er verdt det. Jeg tror det er viktig å innse at man ikke kan ha hundre prosent sikkerhet sammen med hundre prosent personvern og null ubeleiligheter. Vi må ta noen valg som samfunn, sier Obama.

AVSLØRT: I går ble en powerpoint-presentasjon som beskriver PRISM-programmet lekket til to aviser.
AVSLØRT: I går ble en powerpoint-presentasjon som beskriver PRISM-programmet lekket til to aviser. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!