Obama om politidrapet på tenåring: - Hjerteskjærende

Michael Brown (18) ble skutt og drept av en politimann i delstaten Missouri lørdag.

MISTET SØNNEN:  Lesley McSpadden, moren til Michael Brown, tørker tårene under en pressekonferanse. Michaels far (t.v) holder et bilde av ham selv, sønnen (øverst til venstre i bildet) og et annet barn. Den 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av en politimann lørdag. Foto: AP Photo/Jeff Roberson
MISTET SØNNEN: Lesley McSpadden, moren til Michael Brown, tørker tårene under en pressekonferanse. Michaels far (t.v) holder et bilde av ham selv, sønnen (øverst til venstre i bildet) og et annet barn. Den 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av en politimann lørdag. Foto: AP Photo/Jeff RobersonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 18 år gamle Michael Brown ble lørdag skytt og drept av en politimann i en forstad til St. Louis i den amerikanske delstaten Missouri.

Ifølge politiet ble han skutt under en krangel om et skytevåpen inne i en politibil. Det er ikke klart hvorfor Brown var i bilen, men han var ikke bevæpnet på forhånd. Vitner hevder det ble avfyrt flere skudd mot tenåringen mens han holdt hendene i været. 

Nå har den amerikanske presidenten Barack Obama kommet med en uttalelse om saken:

- Michael Browns dødsfall er hjerteskjærende, og Michelle og jeg sender våre kondolanser til hans familie og til lokalsamfunnet i denne svært vanskelige tiden. Som justisminister Holder allerede har antydet, så vil justisdepartementet etterforske hendelsen sammen med lokale myndigheter, sier Obama.

Opptøyer Drapet har utløst voldsomme reaksjoner, og søndag kveld brøt det ut opptøyer i forstaden Ferguson. Store grupper ungdommer knuste bilvinduer og butikkvinduer, plyndret butikker og satte fyr på en bygning.

Obama maner nå til ro i lokalsamfunnet.

- Jeg vet at hendelsene de siste dagene har vekket mange sterke følelser, men jeg oppfordrer alle i Ferguson, Missouri og ellers i landet til å huske denne unge mannen ved refleksjon og forståelse. Vi bør trøste hverandre og snakke med hverandre på en måte som heler sårene, og ikke på en måte som er skadelig, sier han.

Drapstrusler Politisjef Tom Jackson i Missouri har sagt at politimannen handlet i selvforsvar, fordi Brown forsøkte å ta fram ham våpenet. Identiteten til politimannen er ikke kjent. Jackson hadde i utgangspunktet tenkt til å frigi navnet tirsdag, men ombestemte seg etter at politiet mottok drapstrusler per telefon og via sosiale medier.

OPPTØYER:  Store grupper ungdommer knuste bilvinduer og butikkvinduer, plyndret butikker og satte fyr på en bygning i Ferguson søndag kveld som en reaksjon på politidrapet. Foto:  AP Photo/St. Louis Post-Dispatch, Robert Cohen
OPPTØYER: Store grupper ungdommer knuste bilvinduer og butikkvinduer, plyndret butikker og satte fyr på en bygning i Ferguson søndag kveld som en reaksjon på politidrapet. Foto: AP Photo/St. Louis Post-Dispatch, Robert Cohen Vis mer

- Hvis vi sier at «det var denne politimannen», vil han umiddelbart bli et mål. Vi tar disse truslene alvorlig, sier Jackson, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det fins ingen overvåkningsvideo eller politivideo av hendelsen. Familien til Brown har gjennom sin advokat Benjamin Crump bedt personer som selv har filmet hendelsen om å melde seg.

- Jeg ønsker ikke å rosemale situasjonen. Brown ble henrettet midt på lyse dagen, sier Crump.

Crump representerte også familien til Trayvon Martin, 17-åringen som ble skutt og drept av en vaktmann i et nabolag i Florida i 2012.

SØRGER:  En kvinne ber på stedet hvor Michael Brown ble drept. Foto: AP Photo/St. Louis Post-Dispatch, J.B. Forbes
SØRGER: En kvinne ber på stedet hvor Michael Brown ble drept. Foto: AP Photo/St. Louis Post-Dispatch, J.B. Forbes Vis mer