Obamas siste pressekonferanse

Obama om Trump: - Han kommer til å se hvor kompleks jobben er

Forsvarer Manning-benådingen i sin siste pressekonferanse. 

OBAMA OM TRUMP: Obama snakker om sitt beste råd til Trump under sin siste pressekonferanse 18. januar. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Hussein Obama har holdt sin aller siste pressekonferanse som USAs 44. president, i et rom fylt til randen av journalister og fotografer i Det hvite hus.

Han viet den drøye timen til å snakke om Chelsea Manning-benådningen, om hjertelige og lange samtaler med Trump, forholdet til Russland, krigen i Syria, forholdet mellom Israel og Palestina - og arven etter hans åtte år i en av verdens viktigste jobber.

Han snakket om afroamerikaneres rettigheter, om lesbiske, homofile og transpersoner og sa han var svært positiv til framtida.

- Jeg sa mye av det jeg hadde tenkt da jeg holdt min siste tale forrige uke - så jeg skal være kort denne gangen, åpnet han da han kom inn noe sent til møtet som skulle starte 20.15, norsk tid.

Saken fortsetter under videoen.

OBAMAS SISTE PRESSEKONFERANSE: Det første spørsmålet Obama fikk i sin siste pressekonferanse som USAs president var om benådningen av Chelsea Manning. Video: CNN Vis mer

Han åpnet med å si at han tenker på tidligere president George Bush og kona Barbara, som begge er innlagt på sykehus.

Første spørsmål: Manning

- Så vil jeg takke dere. Dere har skrevet om meg lenge, sier han og henvender seg til journalistene i rommet.

- Noen av dere kjenner jeg, andre har jeg nettopp begynt å bli kjent med, sier han og takker journalistene ved navn.

- Jeg har kanskje ikke likt hver eneste sak dere har skrevet. Men det er sånn det skal være; dere skal være skeptiske, dere skal ikke gi meg komplimenter, men sørge for at vi med makt gjør som vi er bedt, sier han.

Han sier at noe av det han verdsetter høyest, er en fri presse, før han åpner for spørsmål fra de overfylte rommet:

Er du bekymret for at benådningen vil sende et signal om at det er OK å lekke materiale? er det første spørsmålet Obama får.

Det var ventet at Obama snakke med pressen om Chelsea Manning-saken. Noe av det siste Obama har gjort som president, er å benåde den tidligere Irak-soldaten som lekket tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Afghanistan og Irak, til varslergruppa WikiLeaks.

- Sonet lang straff

Han var dømt til 35 års fengsel.

- La oss være klare: Chelsea Manning har sonet en lang straff. Jeg tror ingen vil synes at inntrykket er at det ikke slås hardt ned på å lekke slik informasjon, svarer Obama.

- Hun tok ansvar for det hun gjorde. Straffen hun fikk samsvarte ikke med tidligere straffer i lignende saker, sier han og legger til at han er trygg på at saken uansett har sendt ut et riktig signal.

Saken fortsetter under videoen.

ALLER SISTE: I kveld, 18. januar, holdt Barack Obama sin siste pressekonferanse som USAs president. Den åpnet han med en spøk om sitt eget antrekk. Video: CNN Vis mer Vis mer

Han sier han «ikke bryr seg om» Julian Assanges Twitter-meldinger. Det har blitt spekulert i hvorvidt også Assange vil bli benådet, som følge av Obamas valg i Manning-saken.

- Det jeg kan si, i vår nye cyber-alder, er at vi kommer til å jobbe for å finne balansen mellom åpenhet - det som gjør oss til et demokrati - uten at vi lar andre slippe unna med å forsøke å skade oss enten ved terror, økonomisk kriminalitet eller ved at folk som blander seg inn i valgene våre, sier han.

Om forholdet til Russland sa han at det var viktig at forholdet landene imellom, er konstruktivt. Han sa han hadde rådet Trump til å gjøre langsiktige valg.

- Kommer til å være der

Om to dager er det åtte år siden han ble USAs første afroamerikanske president, 20. januar 2009.

Obama fikk spørsmål om alle som skal boikotte Trumps innskrivning på fredag.

- Jeg kommer til å være der. Michelle også. Jeg har sjekket været og det kommer ikke til å være like kaldt som da jeg ble innskrevet, sier Obama.

Saken fortsetter under bildet.

ÅTTE ÅR SIDEN: 20. januar 2009, da Barack og Michelle Obama ble landets president og førstedame. Foto: AP Photo/Alex Brandon/NTB Scanpix
ÅTTE ÅR SIDEN: 20. januar 2009, da Barack og Michelle Obama ble landets president og førstedame. Foto: AP Photo/Alex Brandon/NTB Scanpix Vis mer

Han beskriver samtalene med påtroppende president Trump som hjertelige, konstruktive og lange.

- Jeg kommer ikke til å si noe om hva jeg snakker med den påtroppende presidenten om. De har vært hjertelige og til tider lange. Jeg vet ikke om jeg har overbevist ham eller ikke. Jeg har tilbudt ham mine råd - både når det gjelder innenriks og utenriks - men jeg tenker at han bør gå videre med sin visjon og sine verdier, sier han og fortsetter:

- Jeg tror han vil se hvor kompleks det er å gjøre de tingene han har sagt han vil - som å gi alle fri helsehjelp. Han vil nok kanskje velge slik jeg har gjort, når han ser hvordan det er.

Han gikk ikke i detalj når han fra flere journalister får spørsmål om hvordan han tror Trump vil gjøre det som landets 45. president.

Ikke bare «ja»

- Jeg tror ikke vi vet mer om dette før han er innsatt og sitter ved pulten. Dette er en stor jobb, du klarer den ikke alene - du er enormt avhengig av kollegene dine, alle sammen - selv de i 20-30-åra som har ekstremt stort ansvar - som må rådføre deg til de valgene du tar. Jeg har gitt ham det rådet; han kan ikke bare høre på de som sier «ja» til ham.

Obama fikk spørsmål om arven han etterlater seg etter åtte år i Det hvite hus, blant annet med tanke på rettighetene for lesbiske, homofile og transpersoner. Han ble spurt om han trodde verdiene han har kjempet for - nå vil bli borte

- Jeg tror ikke det går an å falle tilbake dit vi var. Samfunnet har endret seg. Det må fortsatt kjempes, men hvis du snakker med unge mennesker på Malia og Sashas (døtrene hans, red.journ.) alder, enten de er republikanere eller demokrater, vil si at de ikke kan forstå hvordan man en gang kunne diskriminere mot denne gruppen mennesker, sier Obama.

Saken fortsetter under videoen.

DØMT I 2013: Chelsea Manning ble i 2013 dømt til 35 års fengsel. Her er hun avfotografert i 2010. Video: CNN Vis mer

- Jeg sverger

På fredag innskrives Donald Trump som USAs 45. president foran trappene til den amerikanske Kongressen.

Rundt to millioner mennesker fikk med seg innsvergelsen i Washington i 2009. Obama holdt da sin aller første tale som president.

- Jeg, Barack Hussein Obama, sverger høytidelig at jeg trofast vil utøve embetet som president i De forente stater, og etter beste evne bevare, beskytte og forsvare De forente staters grunnlov, sa Obama med hånda på Abraham Lincolns bibel da han ble innsverget klokka 18.00 norsk tid, rapporterte Dagbladet den gang.

- Fra i dag må løfte oss selv opp. Børste av støvet å begynne arbeidet med å gjennoppbygge Amerika, sa Obama i sin aller første tale som president.

Trumps tur

- Utfordringene som vi står foran er virkelige. Men dere skal vite dette, Amerika. De vil bli møtt. Verden har endret seg. Det må vi også. For å klare dette må nasjonen stå sammen, sa han fra talerstolen i 2009.

- Nasjonen må velge håp over frykt. Vi må enes om felles mål heller i stedet for konflikt og uenighet for å komme over den verste økonomiske krisen siden den store depresjonen.

På fredag er det Trumps tur.

DEN SISTE: Obama holder sin siste pressekonferanse som USAs president. REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Scanpix
DEN SISTE: Obama holder sin siste pressekonferanse som USAs president. REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Scanpix Vis mer