REFSER TRUMP: Tidligere president Barack Obama sier det er ondskapsfullt av Donald Trump å skrote immigrant-amnestiet han innførte. Foto: AP / NTB scanpix
REFSER TRUMP: Tidligere president Barack Obama sier det er ondskapsfullt av Donald Trump å skrote immigrant-amnestiet han innførte. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Barack Obama og Donald Trump

Obama om Trumps immigrant-vedtak: - De har ikke gjort noe galt

Trump tidligere i dag: 800 000 unge risikerer å bli kastet ut av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag opplyste justisminister Jeff Sessions at president Donald Trump fjerner ordningen som har latt 800 000 unge immigranter arbeide lovlig i USA.

Ordningen ble etablert av tidligere president Barack Obama i 2012.

Barack Obama, som sjeldent har uttalt seg etter at han gikk av i januar, tar avstand fra Trumps beslutning.

- Ikke gjort noe galt

I et langt innlegg på Facebook skriver Obama at innvandring er et omdiskutert tema, men at de 800 000 unge immigrantene er like mye amerikanere som alle andre.

- Disse ble brakt hit av foreldrene sine, noen kom hit som spedbarn. De kjenner kanskje ikke et annet land enn vårt. De kan ikke engang et annet språk enn engelsk, skriver Obama på Facebook og fortsetter:

- Å målrettet ramme disse unge menneskene er galt – fordi de har ikke gjort noe galt.

Han skriver også at det er å påføre seg selv nederlag, for disse (menneskene) som ønsker å starte nye bedrifter, bemanne laboratorier, tjenestegjøre i forsvaret og «på mange andre måter bidra til landet vi elsker».

- Det er ondskapsfullt, skriver Obama.

Kriminelle ut først

Flere medier meldte mandag at president Donald Trump ville oppheve programmet. Det har ført til flere protester og demonstrasjoner. Trump tvitret tirsdag at Kongressen må være innstilt på å avvikle DACA-programmet for unge migranter.

Seinere tirsdag formiddag bekreftet Sessions beslutningen.

Trump sier at immigrantene ikke blir prioritert kastet ut med mindre de er kriminelle, melder Reuters.

DACA står for Deferred Action for Childhood Arrivals og ble til gjennom en såkalt presidentordre fra daværende president Barack Obama i 2012. Det betyr at Trump kan oppheve programmet med et pennestrøk og ikke trenger å gå via Kongressen.

Motstand mot innvandring var en av hovedgrunnene til at Trump vant valget, og i valgkampen lovet han å avvikle DACA.

DACA-programmet gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse.