DRAMATISK: Her følger Obama-administrasjonen med på operasjonen etter at et av Black Hawk-helikopterne styrtet inn på området Osama bin Laden brukte som gjemmested. (Bildet er digitalt manipulert av Det hvite hus for å sladde detaljene på et dokument liggende ved siden av USAs utenriksminister Hillary Clinton). Foto: AP Photo/The White House, Pete Souza/NTB Scanpix
DRAMATISK: Her følger Obama-administrasjonen med på operasjonen etter at et av Black Hawk-helikopterne styrtet inn på området Osama bin Laden brukte som gjemmested. (Bildet er digitalt manipulert av Det hvite hus for å sladde detaljene på et dokument liggende ved siden av USAs utenriksminister Hillary Clinton). Foto: AP Photo/The White House, Pete Souza/NTB ScanpixVis mer

- Obama ønsket å ta bin Laden i live og gi ham en rettferdig rettssak

Vurderte å bombe gjemmestedet med droner, men endte med å sende 23 spesialsodater, en tolk og hunden «Cairo».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Leon og karene på Langley tror de har kommet over noe relatert til bin Laden.

Ordene tilhører Tom Donilon, president Barack Obamas tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, under et morgenmøte i Det hvite hus i august 2010. I boka «The Finish» av Mark Bowden kommer det fram at Obama reagerer resolutt på opplysningene om at CIA har funnet terrorsjefens gjemmested, og at presidenten gjør klart at jakten på al Qaida-toppene Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri skal prioriteres.

Da hadde jakten på terroristen bak terroren 11. september 2001 vart i over åtte år.

Ville ta ham levende I boka kommer det fram at USAs president ønsket å ta bin Laden levende for deretter å straffeforfølge ham i en amerikansk rettssal, ifølge nyhetsbyrået AP.

Obama sier i boka at han mente det fantes gode politiske argumenter for å gi terroristen alle rettigheter som tiltalt for å vise at amerikansk rettferdighet også gjelder for ham.

Det var CIAs spioner som hadde avslørt bin Ladens innerste sirkel og funnet fram til terrorlederens gjemmested i Abbottabad i Pakistan, ved å følge etter en av hans nærmeste medhjelpere - Ibrahim Saeed Ahmed.

Topptrente spesialsoldater Ifølge Bowden, som i Vanity Fair gir en smakebit på innholdet i boka, skal CIA-sjef Leon Penetta aller først ha vurdert å bruke sine egne folk, og CIAs egne spesialenheter skal ha vært begeistret over oppdraget og skal ha ivret over å gjøre det selv.

SKJULESTED: Det var i dette huset i Abbottabad i Pakistan terrorlederen Osama bin Laden levde i skjul - helt inntil 2. mai i fjor. Foto: AP Photo/Anjum Naveed/NTB Scanpix
SKJULESTED: Det var i dette huset i Abbottabad i Pakistan terrorlederen Osama bin Laden levde i skjul - helt inntil 2. mai i fjor. Foto: AP Photo/Anjum Naveed/NTB Scanpix Vis mer

Panetta bestemte seg likevel for å rådføre seg med admiral Bill McRaven, en Navy SEAL-offiser som leder Joint Special Operation Command. Etter et møte med ham ble Panetta overbevist om at admiralen og hans spesialsoldater ville klare å ta bin Laden gjennom et helikopterraid.

På et tidlig stadie vurderte amerikanske myndigheter ifølge Bowden to valg: enten et helikopterraid med spesialsoldater eller å bombe gjemmestedet fra ubemannede droner.

- Dette er 50/50 Ifølge boka regnet analytikere på sjansene for at Osama bin Laden faktisk befant seg i huset i Abbottabad, men etter litt diskusjon konkluderte Obama:

- Dette er 50/50. Det er krone eller mynt.

Torsdag 28. april samlet forsvars- og utenrikstoppene seg til et siste møte før raidet. Visepresident Joe Biden var blant motstanderne til presidentens plan.

- Mitt forslag er: ikke utfør. Vi må gjøre mer for å forsikre oss om at han faktisk er der, sa Biden.

TOK AVGJØRELSEN: President Barack Obama lytter på en diskusjon om raidet mot Osama bin Laden i Situasjonsrommet i Det hvite hus. Foto: Reuters/White House/Pete Souza/NTB Scanpix
TOK AVGJØRELSEN: President Barack Obama lytter på en diskusjon om raidet mot Osama bin Laden i Situasjonsrommet i Det hvite hus. Foto: Reuters/White House/Pete Souza/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge boka skal Biden ha ment at president Obamas politiske karriere ville ta slutt dersom oppdraget ikke lyktes. Forsvarsminister Bob Gates mente at et droneangrep var rette løsningen.

Fulgte med fra Washington 2. mai klokken 23.00 lokal tid: To spesialtilpassede Black Hawk-helikopter tar av fra Jalalabad i Afghanistan. 23 spesialsoldater, en tolk og hunden «Cairo» er om bord. Oppdraget er i gang.

Idet helikopterne krysser grensa til Pakistan tar tre transporthelikoptre av fra Jalalabad med en backupstyrke i fall operasjonen ikke lykkes. Ifølge «The Finish» skal Obama ha vært klar på oppgaven til denne styrken: om Pakistan laget problemer, ville USA lage problemer for Pakistan.

Via en drone kunne sjefene følge med direkte da helikopterne nærmet seg gjemmestedet fra nordvest.

Mens Obama egentlig hadde valgt å holde avstand og la andre styre situasjonen og få oppdateringer fra Panetta underveis, kunne visepresident Biden, forsvarsminister Gates og brigader Brad Webb med skrekken se det første helikopteret styrte i bakken inne på området.

Da helikopteret styrtet reiste Obama seg fra stolen i Situasjonsrommet og gikk til konferanserommet der operasjonen ble fulgt fra en liten skjerm.

DRAMATISK: Her er en del av helikopteret som styrtet under operasjonen mot Osama bin Ladens skjulested. Foto: Reuters/Stringer/NTB Scanpix
DRAMATISK: Her er en del av helikopteret som styrtet under operasjonen mot Osama bin Ladens skjulested. Foto: Reuters/Stringer/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har behov for å se dette, skal Obama ha sagt.

«Geronimo» I boka beskrives også selve raidet. Medhjelperen som hadde avslørt gjemmestedet, Ibrahim Saeed Ahmed, skal ha skutt rundt seg med en AK-47. Spesialsoldatene besvarte ilden og drepte ham. Deretter fortsatte soldatene å «rydde» rommene i huset. Der de møtte motstand skjøt de.

Da soldatene kom fram til bin Ladens soverom, begynte kona å rope og stå foran ektemannen. Spesialsoldatene dyttet henne til siden og skjøt terroristen. Det hele var over på sekunder. Ifølge boka skal bin Laden ha hatt våpen i nærheten, men han skal ikke ha vært bevæpnet da de kom inn.

Da han ble skutt skal han ikke ha overgitt seg, men han skal heller ikke ha gjort motstand, ifølge boka.

- Det er umulig å dømme det som skjer i en skuddveksling, men det som kommer fram antyder at dersom spesialsoldatenes førsteprioritet var å ta bin Laden i live, så hadde han vært i varetekt i dag, mener forfatter Mark Bowden.

Navy SEAL-sjef McRaven hørte kodeordet. Geronimo. Admiralen videreformidlet det til CIA-sjef Panetta, som igjen meldte i fra til Det hvite hus.

«GERONIMO»: Terrorlederen Osama bin Laden ble drept under en spesialoperasjon 2. mai 2011. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
«GERONIMO»: Terrorlederen Osama bin Laden ble drept under en spesialoperasjon 2. mai 2011. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

- Det ser ut som at vi har ham, skal Obama ha sagt.

STO BAK ANGREPET: Al Qaida sto bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Foto: Reuters/Sean Adair/NTB Scanpix
STO BAK ANGREPET: Al Qaida sto bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Foto: Reuters/Sean Adair/NTB Scanpix Vis mer