BEKYMRET: Barack Obamaer bekymret for utviklingen i Egypt, og  understreket i går at alle politiske ledere i Egypt bør gjøre det klart for sine tilhengere at voldsbruk er uakseptabelt. Foto: Jewel Samad / Scanpix
BEKYMRET: Barack Obamaer bekymret for utviklingen i Egypt, og understreket i går at alle politiske ledere i Egypt bør gjøre det klart for sine tilhengere at voldsbruk er uakseptabelt. Foto: Jewel Samad / ScanpixVis mer

Obama oppfordrer til dialog i Egypt

Ber opposisjonen i Egypt takke ja til president Mohamed Mursis invitasjon til nasjonal dialog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-Reuters): Obama ringte torsdag kveld Mursi og ga uttrykk for sterk bekymring over utviklingen i landet.

Sju mennesker drept og nærmere 350 skadd i sammenstøt mellom motstandere og tilhengere av Mursi rundt presidentpalasset i Kairo onsdag.

Uakseptabel voldsbruk

Den amerikanske presidenten la vekt på behovet for dialog mellom partene og berømmet Mursi for å ha invitert til dette.

- Presidenten understreket at alle politiske ledere i Egypt bør gjøre det klart for sine tilhengere at voldsbruk er uakseptabelt, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

- Han ønsket president Mursis invitasjon til dialog med opposisjonen velkommen, men understreket at slik dialog må skje uten at det stilles forhåndsbetingelser, heter det videre.

Inviterte til dialog

Mursi holdt torsdag kveld en fjernsynstale der han oppfordret opposisjonen til nasjonal dialog, men ble møtt med en kald skulder.

Mursi inviterte i talen alle politiske ledere, revolusjonære ungdommer og sentrale folk innen rettsvesenet til samtaler.

Bevegelsen av 6. april, som spilte en ledende rolle under den arabiske våren, avviste invitasjonen og oppfordret til nye protestaksjoner etter fredagsbønnen.

Kort tid etter stormet demonstranter Kairo-hovedkvarteret til Mursis parti, Frihets- og rettferdighetspartiet, og satte fyr på bygningen.

Tung å svelge

Frihets- og rettferdighetspartiet, som har sitt utspring i Det muslimske brorskap, vant det demokratiske valget i Egypt tidligere i år, etter at president Hosni Mubarak ble styrtet.

For de mer liberale og sekulære som ledet an i protestene under den arabiske våren, var brorskapets valgseier tung å svelge.

Da Mursi 22. november utstedte et dekret for å unngå at domstolene skulle trenere arbeidet med ny grunnlov, brøt det ut nye protestaksjoner.

Mursi lovet at dekretet var midlertidig og begrunnet det med at Mubarak-lojale dommere ellers ville trenere overgangen til demokrati.

Han sørget også for at landets grunnlovsforsamling hastebehandlet det nye grunnlovsutkastet, som vil bli lagt ut i en folkeavstemning 15. desember. (©NTB)