Obama på hemmelig Afghanistan-besøk

Skal signere avtale om USAs rolle etter tilbaketrekninga.

 MØTER PRESIDENT KARZAI:  Barack Obama er på besøk i Afghanistan for å møte landets president Hamid Karzai. Sammen vil de signere en avtale om USAs rolle etter at amerikanske tropper har trukket seg ut av det Afghanistan. Her har presidenten nettop landet på Bagram i Kabul. Foto: AP
MØTER PRESIDENT KARZAI: Barack Obama er på besøk i Afghanistan for å møte landets president Hamid Karzai. Sammen vil de signere en avtale om USAs rolle etter at amerikanske tropper har trukket seg ut av det Afghanistan. Her har presidenten nettop landet på Bagram i Kabul. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den drøyt sju timer lange visitten har stor symbolsk verdi for presidenten. Ved å besøke landet kaster han glans over amerikanernes innsats i landet, som startet i etterkant av terrorattentatet mot World Trade Center i 2001.

Presidenten vil også gi en tale om landets innsats i Afghanistan under oppholdet. Talen skal kringkastes på amerikansk TV, og skjer nøyaktig ett år etter den tidligere al-Qaida-lederen Osama Bin Ladens død.

Det offisielle formålet med besøket er undertegnelsen av en avtale om USAs rolle i Afghanistan etter at amerikanske tropper har trukket seg ut mot slutten av 2014.

Dette er Obamas tredje besøk til landet som president. Forrige gang var i desember 2010.

Hemmelig Flere afghanske medier meldte at Obama var i landet i formiddag norsk tid, men presidentens besøk ble ikke bekreftet før i kveld.

En rekke medier som ble med på den 13 timer lange flyturen måtte gå med på å holde reiseplanene hemmelig inntil Obama var trygt på bakken etter en helikoptertur over Kabul.

Afghanistans hovedstad har den siste tida vært åsted for flere dødelige Taliban-ledede angrep. Seinest i midten av april slo Taliban til mot NATO-hovedkvarteret og flere ambassader i hovedstaden.

I løpet av amerikanske styrkers 13 år lange tilstedeværelse i landet har over 1800 soldater blitt drept og mer enn 15 000 skadet.

En rekke skandaler Under oppholdet skal Obama underskrive en avtale om USAs rolle etter at styrkene har trukket seg ut av landet. Siden Bin Ladens død har det vært en rekke amerikanske forsvarsskandaler i Afghanistan, som har satt landenes forhold på prøve.

Seinest i mars gikk en amerikans marinesoldat amok og drepte 17 sivile afganske kvinner og barn. I februar ble en koran brent på amerikanernes hovedflybase.

- Vi har brukt de siste tre og et halvt år på å rydde opp etter andres rot. Krigen i Irak er over. Og vi er i ferd med å snu det i Afghanistan. Al-Qaida er på defensiven. Vi har gjort det vi sa vi skulle gjøre, uttalte presidenten i forrige uke ifølge AP.