Obama på plass i Ghana

Den amerikanske presidenten mottatt som helt.

 Obama hilser på Ghanas president John Atta Mills og hans kone Ernestina Naadu Mills i Accra, Ghana.  REUTERS/Jason Reed
Obama hilser på Ghanas president John Atta Mills og hans kone Ernestina Naadu Mills i Accra, Ghana. REUTERS/Jason ReedVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama er på plass i Ghana. Den amerikanske presidenten kan vente seg en heltemottakelse i hovedstaden Accra.

Obama landet allerede fredag kveld etter å ha deltatt på G8-toppmøtet i Italia der lederne for verdens stormakter lovet 20 milliarder over tre år til økt matsikkerhet i Afrika.

Obama har en gang tidligere vært i Afrika som amerikansk president - da han holdt en tale i Egypt i juni - men dette er første gang han besøker et land sør for Sahara.

Ghana ble valgt mye på grunn av den demokratiske utviklingen i landet.

- En av grunnene til at jeg reiser til Ghana er at landet har et velfungerende demokrati. Presidenten er ærlig i arbeidet med å bekjempe korrupsjon, og den økonomiske veksten er betydelig, sa Obama til nyhetsbyrået Reuters før avreisen.

Ghanas president John Atta Mills ble valgt i et fredelig og åpent valg i desember. Mills møter Obama lørdag. Obama skal også tale til den ghanesiske nasjonalforsamlingen.

Dans og sang i Accra

På tross av at Obama skal tilbringe mindre enn 24 timer i Ghana, er stemningen i hovedstaden Accra elektrisk. Hele 1,5 millioner mennesker er ventet å strømme til byen i håp om å få et glimt av den amerikanske presidenten.

Da Obama landet fredag, danset og sang allerede mange ghanesere i gatene.

HELTEMOTTAKELSE: Store folkemengder var samlet på flyplassen i Accra for å ta imot den amerikanske presidenten.   REUTERS/Luc Gnago
HELTEMOTTAKELSE: Store folkemengder var samlet på flyplassen i Accra for å ta imot den amerikanske presidenten. REUTERS/Luc Gnago Vis mer

Musikere har skrevet sanger til ære for ham, og på gatene selges alt fra paraplyer og lommetørklær til nøkkelringer og kaffekanner med bilde av Obama på.

- Det er stort øyeblikk for Ghana og Afrika. Vi må feire oss selv, sier sjåføren Emmanuel Tsawe.

Stanser begravelser

Den ghanesiske regjeringen har gjort sitt ytterste for at ingenting skal gå galt under besøket. Flere tusen politifolk er allerede utplassert, men myndighetene stopper ikke der.

Når Obama besøker byen Cape Coast blir alle begravelser satt på vent.

- De døde kan begraves senere. Obama er her bare en gang, og vi må rette all oppmerksomhet mot ham, sier Ama Benyiwaa Doe, minister for sentralregionen der Cape Coast er hovedstad.

I Cape Coast skal Obama etter planen besøke byens fort, som ble benyttet i slavehandel med USA.

(NTB)


I GHANA: Førstedame Michelle Obama møtte også stor jubel da hun og mannen ankom Ghana i natt. REUTERS/Finbarr O'Reilly (GHANA POLITICS)
I GHANA: Førstedame Michelle Obama møtte også stor jubel da hun og mannen ankom Ghana i natt. REUTERS/Finbarr O'Reilly (GHANA POLITICS) Vis mer