Obama på vei til Mandela og Sør-Afrika

USAs president Barack Obama har forlatt Senegal og er på vei til Sør-Afrika. Samtidig har en strøm av besøkende vært innom Nelson Mandela på sykehuset fredag.

TIL MANDELA-LAND Barack Obama er nå på vei til Johannesburg. Også han vil ha et siste møte med Nelson Mandela.  EPA/TANYA BINDRA Scanpix
TIL MANDELA-LAND Barack Obama er nå på vei til Johannesburg. Også han vil ha et siste møte med Nelson Mandela. EPA/TANYA BINDRA ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Obamas fly tok av fra Senegal og satte kurs for Sør-Afrika fredag ettermiddag. Mandelas dårlige helse betyr imidlertid at et møte mellom de to med pressen til stede neppe blir noe av.

Obama selv sier det ikke er nødvendig å prøve å få til en fotografering av ham selv med Mandela.

Men Mandelas usedvanlige reise fra fange til president blir et tema ved flere anledninger for Obama under det tre dager lange oppholdet, der han skal besøke Pretoria, Johannesburg og Cape Town.

Mandela, som fyller 95 år i juli, ble innlagt på sykehus 8. juni på grunn av alvorlige lungeproblemer.

Besøkende i kø Strømmen av besøkende til Mandela, hvis tilstand fredag ble karakterisert som uforandret, viste ingen tegn til å avta fredag.

I tillegg til den eldste datteren Makaziwe og flere barnebarn, var også Sør-Afrikas forsvarsminister Nosiviwe Mapisa-Nqakula og helseminister Aaron Motsoaledi på sykehuset i Pretoria, rapporterte nyhetsbyrået ENCA.

Tilstanden ble offisielt betegnet som «kritisk, men stabil».

Arven Selv om president Obama sier han ikke vil trenge seg på den dødssyke Mandela, vil han snakke mye om ham under oppholdet i Sør-Afrika.

- Presidenten vil snakke om arven etter Nelson Mandela, sier USA nestkommanderende nasjonal sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes.

Et besøk til Mandelas tidligere fengselscelle på Robben Island utenfor Cape Town vil få en ekstra dybde, tilføyer han.

I Senegal snakket Obama blant annet om hvordan Mandela hadde inspirert ham til å bli politisk aktiv da han arbeidet for antiapartheid-bevegelsen som student på slutten av 1970-tallet.

De to møttes i Washington i 2005 da Obama nylig var valgt til senator. Men de har ikke møttes siden Obama ble valgt til president i 2008. Derimot har de snakket sammen på telefon.

Møter Tutu Obama skal besøke rådhuset i Soweto, slumområdet der Mandela tidligere bodde. Han skal også besøke et lokalt senter i Cape Town sammen med erkebiskop Desmond Tutu.

Ikke alle vil motta Obama med glede. Gruppen «NObama» skal demonstrere med slagord mot USAs «arrogante, egoistiske og undertrykkende» utenrikspolitikk.

Ifølge Det hvite hus er det helt opp til sørafrikanerne hva som skal skje under Obamas besøk. Besøket inngår i en rundreise den amerikanske presidenten er ute på for å styrke USAs forhold til afrikanske land. Første stopp var Senegal, og etter besøket i Sør-Afrika skal han reise til Tanzania.

Våkenatt Mange mennesker deltok natt til fredag i en bønnestund ved Mandelas tidligere hjem i Soweto utenfor storbyen Johannesburg, melder BBC. Utenfor sykehuset slapp barn dagen før opp 94 ballonger, én for hvert år Mandela har levd.

Mandelas datter Makaziwe sier faren fortsatt reagerer når noen rører ved ham.

Mandelas helsetilstand dominerer fullstendig nyhetsbildet i Sør-Afrika og trenger Obamas besøk til side. Obama har understreket at han som de fleste andre helt og fullt vil respektere mandela-familiens ønsker. Han sier også at hans tanker og bønner er med Mandelas familie og sørafrikanerne.

(NTB)