US President Barack Obama makes a statement on  Ukraine from the Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, DC, July 18, 2014.    AFP PHOTO / Jim WATSON
US President Barack Obama makes a statement on Ukraine from the Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, DC, July 18, 2014. AFP PHOTO / Jim WATSONVis mer

Obama peker på Putin: Bevisene viser at flyet ble skutt ned i et område kontrollert av separatister støttet av Russland

- Har fått russisk trening og våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama gikk i kveldens pressekonferanse hardt ut mot russisk støtte til separatistene i Øst-Ukraina.

- Bevisene viser at flyet ble skutt ned av et missil i et område kontrollert av separatister støttet av Russland, saObama.

- Støttet av Russland Han beskylder Russland for å ha forsynt separatistene med trening og våpen, fordi separatistene selv har uttalt at de verken har utstyret eller kompetansen til å operere et luftvernmissiler.

- Det har kommet fra Russland, sa Obama.

Dagbladet har snakket med militæranalytiker Per Erik Solli fra NUPI, som sier det er betenkelig dersom separatistene har kompetanse til å operere slike missilsystemer.

- Eksperter jeg har snakket med sier at det krever lang opplæring av flere typer fagfolk for å kunne bruke luftvernsystemet som består av flere komponenter. Spørsmålet er om det er russiske separatister tidligere opplært av det ukrainske forsvaret, eller om det er russiske luftvern-operatører som støtter operatørene i Øst-Ukraina, forklarer Solli.

Etter flyulykken mener Obama at Russland må stoppe støtten til separatistene.

- Det jeg vet er at vi har sett skalerende vold i Øst-Ukraina. Tross forsøkene fra Ukraina i å holde våpenhviler og gå i samtaler, så har dette ikke blitt møtt av separatistene. Vi vet at de er tungt bevæpnet, og det er på grunn av russisk støtte, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland: - Kiev har skylda Mens både Russland og Ukraina krangler om skylda etter nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet over Øst-Ukraina, er de tilsynelatende enige om én ting: Det var et missilsystem fra Sovjet-tida som skjøt flyet ned.

- Det for tidlig for oss å si hva slags intensjoner de som skjøt ned flyet hadde. Det vi vet nå, er at en luftvernsmissil ble avfyrt og at det førte til at flyet styrtet, sa Obama på pressekonferansen.

Mens Obama i sin pressekonferanse gikk hardt ut mot Russland, valgte Russland selv å kritisere Ukraina i dagens krisemøte i FNs sikkerhetsråd.

- Vi plasserer all skyld på Kiev, sier Russlands ambassadør til FN, Vitaly Churkin under møtet

Kritiserer Ukraina Han sier det nå må undersøkes om ukrainske luftfartsmyndigheter opprettholdt sine sikkerhetsforpliktelser i området. Ukraina frarådet 1. juli flyvninger under 26 000 fot, mens de økte restriksjonen til 32 000 fot 14. juli, etter et militært transportfly ble skutt ned i Øst-Ukraina. 

Boeing 777-maskinen befant seg på 33 000 fot da det forsvant fra radaren.

- Hvorfor sendte de et fly til et område (hvor missilangrep hadde skjedd)? spurte Churkin.

- Vi legger all skylden på kreftene og Kiev og ber den ukrainske siden om å ta kraftige grep. Forhandlinger om krisen er fortsatt mulig, men da må de riktige valgene tas, fortsatte han.

- Kan innføre hardere sanksjoner Både Russland, Ukraina og Obama har offentlig uttalt at de ønsker en diplomatisk løsning på konflikten. Men Obama sa på pressekonferansen at så lenge Russland støtter separatistene, så vil det ikke bli en diplomatisk løsning.

- Både separatistene, Russland og Ukraina kan stoppe denne konflikten, sa han.

USA og EU har siden Ukraina-konflikten startet innført harde sanksjoner mot Russland, og advarer nå mot at sanksjonene kan bli hardere.

- Vi vil ikke skade Russland bare for å skade Russland, men vi tror på viktigheten av en stats suverenitet, sier Obama.