Obama planlegger luftangrep mot IS-krigere i Syria

Holdt tale til det amerikanske folket i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama åpner for luftangrep mot Den islamske staten (IS) i Syria «hvor enn de måtte befinne seg»

- Med den nye irakiske regjeringen på plass og etter samtaler med allierte og Kongressen, kan jeg kunngjøre at USA vil lede en bred koalisjon for å håndtere denne terrortusselen. Vårt mål er klart: Vi skal svekke og til slutt ødelegge IS, sa Obama i talen til det amerikanske folk i natt.

- Vi vil jakte på terrorister som truer landet vårt, uansett hvor de måtte befinne seg. Dette er et helt grunnleggende prinsipp for mitt presidentskap: Det fins ikke noe trygt skjulested for dem som truer Amerika, sa han.

Kritiske røster har påpekt at USA ved å gå til krig mot IS i Syria, løper president Bashar al Assads ærend. Obama er ikke enig og mener økt støtte til de mer moderate kreftene blant opprørerne vil veie opp for dette.

- Vi kan ikke sette vår lit til at Assad skal bekjempe IS. Hans regime terroriserer sitt eget folk og kommer aldri til å gjenvinne legitimiteten det har mistet, sa Obama.

- Ikke bakkestyrker Obama la også fram en firepunktsstrategi for å bekjempe IS:

1. Systematiske luftangrep mot IS-krigere
2. Øke støtten til styrker på bakken som kjemper mot IS
3. Fortsette anti-terrorarbeidet for å forhindre nye IS-angrep
4. Bidra med humanitær bistand til personer som har blitt drevet på flukt av ekstremistgruppa

Han sammenlikner de planlagte angrepene med USAs terrorbekjempelse i Jemen og Somalia.

- Jeg vil at det amerikanske folk skal forstå at denne miltitæraksjonen vil bli annerledes enn krigen i Irak og i Afghanistan. Det vil ikke involvere amerikanske bakkestyrker på utenlandsk jord, sa Obama.

Obama skal ha diskutert planene sine med en gruppe utenrikseksperter i Det hvite hus tidligere denne uka, skriver Washington Post.

Der skal det ha framkommet at et angrep på begge sider av grensen mellom Irak og Syria var nødvendig for å ivareta USAs sikkerhet. . 

Luftangrep i Irak USA har fra før av utført 154 luftangrep mot antatte IS-opprørere i Irak siden 8. august, de fleste av dem mot mål i tilknytning til den strategisk viktige Mosul-dammen, opplyste Pentagon onsdag.

President Barack Obama lover nærmere 160 millioner kroner i umiddelbar militærstøtte til Irak og vil sende 475 flere militærrådgivere til landet som et ledd i kampen mot IS.

Militærstøtten skal fordeles mellom regjeringen i Bagdad og regjeringen i de kurdiske områdene og er øremerket opplæring og trening av sikkerhetsstyrkene.

I Midtøsten USAs utenriksminister John Kerry befinner seg for øyeblikket i Midtøsten  for å bygge en koalisjon i kampen mot Den islamske staten.

- USA og verdenssamfunnet vil ikke passivt se på at IS' ondskap sprer seg, sa Kerry under onsdagens besøk i Bagdad.

En meningsmåling tirsdag viste at nesten 75 prosent av amerikanerne støtter den nåværende aksjonen i Irak, og at 65 prosent stiller seg positive til luftangrep i Syria, ifølge AFP.